European Union



Brussel, 24 oktober 2007

Concentraties: Commissie geeft toestemming voor Antalis' geplande overname van MAP - onder voorwaarden

De Europese Commissie heeft op grond van de EU-concentratieverordening toestemming gegeven voor de plannen van de Franse papierdistributeur Antalis om de Nederlandse papierdistributeur MAP, zelf een onderdeel van de Finse M-Real-groep, over te nemen. Aan deze toestemming verbond zij wel de voorwaarde dat de partijen de Britse papierdistributeur Premier Paper, momenteel een MAP-dochter, zouden afstoten. Dankzij deze toezegging kon de Commissie concluderen dat de transactie de daadwerkelijke mededinging binnen de Europese Economische Ruimte (EER) (of een wezenlijk deel daarvan) niet significant zal belemmeren.

In een reactie verklaarde Neelie Kroes, Commissaris voor mededingingsbeleid: "De distributie van fijn papier is een belangrijke markt voor een hele reeks sectoren, waaronder de uitgeverijsector. De toezegging van de partijen was van cruciaal belang om de daadwerkelijke mededinging in het Verenigd Koninkrijk te vrijwaren."

Antalis distribueert fijn papier in de meeste EER-landen. Ook MAP distribueert in vele EER-landen papier.

De Commissie onderzocht de impact van de geplande concentratie op de concurrentie voor elk van de Europese markten waar zowel Antalis als MAP momenteel actief zijn. Uit dit marktonderzoek bleek dat de geplande operatie - in haar oorspronkelijk aangemelde vorm - de concurrentie op de Britse markt voor papierdistributie aanzienlijk zou beperken. Deze markt wordt namelijk gekenmerkt door de aanwezigheid van twee grote spelers met vergelijkbare marktaandelen die samen goed zijn voor zo'n 75% van de markt.

Om deze bezwaren weg te nemen, zegden de partijen toe om Premier Paper, een van MAP's Britse dochterondernemingen, af te stoten. Deze onderneming is qua omvang vergelijkbaar met de activiteiten van Antalis in het Verenigd Koninkrijk. Ook zegden de partijen toe dat de overnemer van Premier niet alleen de eigen logistieke activiteiten van de onderneming kan overnemen, maar ook de mogelijkheid krijgt een contract voor logistieke dienstverlening te sluiten met Antalis' logistieke poot in het Verenigd Koninkrijk, gm2.

Na een markttoets van deze toezeggingen kwam de Commissie tot de bevinding dat daarmee de mededingingsbezwaren werden weggenomen die de geplande transactie deed rijzen. Meer informatie over deze zaak is te vinden op:

http://ec.europa.eu/comm/competition/mergers/cases/index/m95.html#m_47 53