Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 9 oktober 2007

Een land vol singles en exen?

Gepubliceerd op 9 oktober 2007

Prof. dr. Jan Latten, bijzonder hoogleraar Demografie aan de UvA, schreef samen met politicoloog en journalist Malou van Hintum het boek Liefde à la carte. Trends in moderne relaties. Aan de hand van feiten en talrijke interviews geven zij een beeld van de samenhang tussen maatschappelijke trends en persoonlijke ervaringen op het terrein van relaties. Zo blijkt meer individuele keuzevrijheid ook meer onzekerheid met zich mee te brengen. Twijfel zorgt ervoor dat keuzes nog wel eens worden herzien. En dat heeft - zeker als het om relaties gaat - vaak ingrijpende gevolgen, ook voor de samenleving als geheel, stellen de auteurs.

Latten en Van Hintum benadrukken onder andere dat individualisering alleen maar verder zal doorzetten. Het klassieke gezin zal verder eroderen ten gunste van velerlei verbintenissen waarin de romantische liefde centraal staat. Voordeel: dat is wat we willen. Nadeel: meer scheidingen en gebroken gezinnen. Latten en Van Hintum laten in hun boek zien waarom er in de toekomst steeds meer exen zullen zijn, patchwork-families zullen toenemen en `tweedehands'-mannen populairder worden. Anderzijds verwachten zij een toename van "dolende" mannen, meer moedergezinnen, allochtone singles en powerkoppels. Volgens de auteurs zullen we meer moeite moeten doen om een evenwicht te vinden tussen onze individuele vrijheid en de verbondenheid met een partner. Liefde à la carte. Trends in moderne relaties wordt op donderdag 25 oktober onder leiding van Bahram Sadeghi gepresenteerd in De Balie in Amsterdam tijdens een debatavond over dit onderwerp. Het boek is vanaf
donderdag 25 oktober verkrijgbaar in de boekhandel.

Over de auteurs

Malou van Hintum (1961) is journalist en politicoloog. Ze schreef in Vrij Nederland onder meer over machopapa's, lovehoppers, bimbo's en babyschaarste, en over vrouwenemancipatie. Eerder publiceerde ze het schotschrift Macha! Macha! Een afrekening met het klaagfeminisme.

Jan Latten (1952) is hoogleraar demografie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij publiceert over trends op het terrein van relaties in samenhang met maatschappelijke en economische ontwikkelingen. In 2005 hield hij aan de UvA zijn oratie Zwanger van segregatie.

Malou van Hintum en Jan Latten
Liefde à la carte. Trends in moderne relaties.
ISBN 978 90 603 5311 6
Kosten: EUR 14,95

Verwijzingen

www.uitgeverijarchipel.nl
www.debalie.nl
Bron: UvA Persvoorlichting