Gemeente Heemstede


Werkzaamheden Cruquiusbrug dondernacht 25 oktober Toezicht aanbieden afval in rolemmers
Storingen openbare verlichting
Rekenkamercommissie: greep gemeenteraad op gemeens

Toezicht aanbieden afval in rolemmers

nieuwsbericht, 16 oktober 2007

Gele en rode kaarten

Al enige jaren zamelt De Meerlanden in opdracht van de gemeente Heemstede uw huishoudelijk afval in. De meeste huishoudens bieden hun afval aan via de bekende grijze- en groene rolemmers. Voor het aanbieden van afval gelden een aantal regels. Deze regels vindt u terug op de jaarlijks huis-aan-huis verspreide afvalkalender. Het komt echter steeds vaker voor dat bepaalde rolemmers niet geleegd kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat deze te zwaar of overvol zijn.

Gele en rode kaartensysteem Daarom gaat De Meerlanden toezien op het toepassen van de spelregels met een rode en gele kaartensysteem. Bij de eerste constatering dat een rolemmer niet op de juiste wijze is aangeboden, wordt de rolemmer voorzien van een gele kaart. Op deze gele kaart staat aangegeven waarom de kaart is uitgedeeld, zodat de aanbieder de volgende keer rekening kan houden met dit gegeven. De rolemmer wordt overigens gewoon geleegd.
Als dezelfde rolemmer bij een volgende inzamelronde weer op een onjuiste manier wordt aangeboden, krijgt de aanbieder een rode kaart. De emmer wordt dan niet geleegd. Op de rode kaart staat aangegeven waarom de rolemmer niet geleegd is. De rolemmer wordt de daaropvolgende keer, mits goed aangeboden, gewoon weer geleegd.

Aandachtspunten aanbieden rolemmers
De Meerlanden gaat tijdens de inzameling letten op de volgende zaken:
* de rolemmer moet voorzien zijn van een correcte sticker;
* bij het groente-, fruit- en tuinafval (groene bak) hoort geen restafval;

* bij het restafval (grijze bak) hoort geen papier, karton, glas of gft-afval;

* een aangeboden rolemmer mag maximaal 80 kilo wegen;
* het deksel van de rolemmer moet nog dicht kunnen;
* het afval mag niet te vast aangedrukt worden;
* de rolemmer moet met de opening naar de kant van de weg geplaatst worden;

* de rolemmer moet op de daarvoor aangewezen plaats aangeboden worden;

* er mag geen los afval naast de rolemmer gezet worden.

Een aantal onderwerpen uit deze lijst wordt hieronder nader toegelicht.

Afvalscheiding
Soms wordt tussen het groente-, fruit- en tuinafval (gft-afval) ook restafval aangetroffen. Als het gft-afval te veel vervuild is met dit restafval, kan er geen compost meer van worden gemaakt. Dat is niet alleen jammer van het werk van de mensen die hun afval wel goed scheiden, maar de verwerking ervan is een stuk duurder. Afval verbranden kost namelijk bijna twee keer zoveel als composteren! Uiteindelijk zijn deze extra kosten ook van invloed op de door u te betalen afvalstoffenheffing. Goed gescheiden afval aanbieden loont!

Niet zwaarder dan 80 kilo
De aangeboden rolemmer mag niet zwaarder zijn dan 80 kilo. De hefinrichting van het inzamelvoertuig kan een zwaardere belasting niet aan. Bovendien heeft de ervaring geleerd dat een te zware belading uiteindelijk schade toebrengt aan de as, wielen en kunststof delen van uw rolemmer. U zult begrijpen dat De Meerlanden niet aansprakelijk is voor dergelijke schadegevallen.

Deksel dicht!
Als het deksel van de rolemmer niet gesloten kan worden, is de kans groot dat het uitpuilende afval tijdens het legen op straat terecht komt. Hierdoor moet De Meerlanden onnodig schoonmaakwerkzaamheden uitvoeren. U helpt de inzamelaars door uw rolemmer met gesloten deksel met de opening naar de kant van de weg op de daartoe aangewezen plaats aan te bieden.

Meer of minder afval?
Indien u structureel meer of minder huishoudelijk restafval heeft, bijvoorbeeld door wijzigingen in uw gezinssituatie, kunt u ook kiezen voor een ander formaat rolemmer of een extra grijze rolemmer. U kunt hiervoor een afspraak maken met de afdeling Publieksinformatie van De Meerlanden via telefoonnummer (0297) 381717. Het wijzigen van het formaat rolemmer of het in gebruik hebben van een extra grijze rolemmer heeft overigens wel gevolgen voor de door u te betalen afvalstoffenheffing.

Heeft u incidenteel extra huishoudelijk afval? U kunt dit zelf inleveren bij de milieustraat aan de Cruquiusweg 47. Neem wel een geldig legitimatiebewijs mee. De openingstijden van de milieustraat en de aanbiedingsvoorwaarden staan aangegeven op uw afvalkalender en op de website www.meerlanden.nl.

---