Sahel Opera 'Bintou Were' in Parijs Vier voorstellingen, 25-27 okt.

16/10/2007 17:13



Prins Claus Fonds



Sahel Opera 'Bintou Were' in Parijs
Vier voorstellingen, 25-27 oktober 2007, Théatre du Chatelet

Bintou Were, een Sahel Opera, werd voor het eerst ten tonele gebracht in Bamako, Mali, in februari 2006, beleefde een Europese première in Amsterdam (vier uitverkochte voorstellingen) in juni 2007 en reist nu door naar Parijs.

Het idee voor deze internationale productie kwam oorspronkelijk van Prins Claus, de eerste erevoorzitter van het Fonds. De verwezenlijking van het idee van de Sahel Opera is het initiatief van het Prins Claus Fonds voor Cultuur en Ontwikkeling. De opera is geschreven, gecomponeerd en gecreëerd door artiesten uit verscheidene landen in de regio van de Sahel en is een coproductie van het Fonds, de Republiek Mali en het Théatre du Chatelet.

Een productie die de horizon verruimt
Het idee was om een opera te creëren die het enorme talent en de verschillende muzikale en artistieke tradities van de regio onder de aandacht zou brengen. Vanaf het eerste moment reageerden de diverse Afrikaanse artiesten aan wie het project werd voorgesteld met groot enthousiasme. Er werd een proces van leren en uitwisselen in gang gezet en dat proces is nog steeds gaande

Zo heeft de ervaring de twee hoofdrolspelers geïnspireerd om hun vaardigheden te verbeteren. Djénéba Koné, die de rol van Bintou vertolkt, en Ibrahim Loucard (alias Carlo D') beschikken beiden over buitengewone vocale kwaliteiten maar konden geen van beiden een noot lezen op het moment dat ze voor de opera gevraagd werden.

Djénéba Koné begon Frans te leren tijdens de workshops van de opera en volgde in september een korte opleiding zang aan het conservatorium in Amsterdam. De vier weken voorafgaand aan haar operadebuut in Parijs doet Djénéba mee aan de 'Memoire de Braises et Futurs; Tom Sankara 2007', een internationale culturele karavaan van optredens en debatten.

Ibrahim Loucard deed informeel auditie bij het Amsterdamse conservatorium in de periode dat Bintou Were tijdens het Holland Festival in Nederland werd opgevoerd. Het conservatorium was enthousiast en adviseerde hem een jaar muziektheorie te studeren en zich dan aan te melden. Na zijn terugkeer in Dakar schreef Ibrahim zich onmiddellijk in voor een cursus aldaar.

De librettoschrijver Koulsy Lamko is door de stad Amsterdam uitgenodigd om een jaar lang 'Writer in Residence' te zijn. Hij zal in maart 2008 van Mexico naar de Nederlandse hoofdstad verhuizen.

Aan het werk van kostuumontwerper Oumou Sy is in diverse publicaties aandacht besteed en op 22 september jongstleden waren haar ontwerpen te zien bij een modeshow die ze gaf tijdens Documenta 12 in het Duitse Kassel.

Ondersteuning
De Sahel Opera zou niet mogelijk zijn geweest zonder de ondersteuning van velen. Met een schenking van 1,5 miljoen euro gaf de Nederlandse Postcode Loterij een enorme impuls. Ondersteuning werd ook verleend door het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse ambassade in Bamako, de Ford Foundation, HGIS Cultuurprogramma en de VandenEnde Foundation.

Een thema dat actueel blijft
Het verhaal van de opera gaat over een groep jonge mensen die in eigen land geen toekomst ziet en op weg naar een beter leven in Europa door de woestijn trekt. Illegale migratie is en blijft een probleem voor zowel Afrikaanse als Europese landen, maar een Europeaan hoort de verhalen zelden vanuit een Afrikaans perspectief verteld. De Europese Unie heeft besloten in de hoofdstad van Mali een arbeidsbureau op te zetten om de golf van werkzoekende migranten te reguleren en het mensen mogelijk te maken tijdelijk in Europa te werken zonder dat ze hun leven op het spel zetten tijdens risicovolle tochten per boot of door de woestijn.

Informatie
Voor meer (achtergrond)informatie over de Sahel Opera, de sponsors, het artistieke team en het complete libretto, zie www.princeclausfund.org, www.sahelopera.com.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Ginger da Silva via g.dasilva@princeclausfund.nl of tel. 070 427 43 03.

Kaarten voor de voorstellingen op 25, 26 en 27 oktober in Parijs kunnen worden besteld via http://www.chatelet-theatre.com/





http://www.sahelopera.com

http://www.princeclausfund.nl