Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 18 oktober 2007

Verzamelaar Co Fioole en journalist Pauline Broekema in Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Hoe werden huizen in de oorlog verlicht? Hoe ziet kleding van parachutestof eruit? Wat kookte men in de grote steden tijdens de oorlog? Wat heeft één van de boeken van Dik Trom met de Tweede Wereldoorlog te maken? Op al deze vragen komt de heer Co Fioole op donderdag 25 en vrijdag 26 oktober aanstaande antwoord geven.

Co Fioole (1928) is al jarenlang een verwoed verzamelaar van alles wat met de Tweede Wereldoorlog te maken heeft. Voor het deel van zijn oorlogsverzameling dat hij op 25 en 26 oktober komt tonen, heeft hij alleen al twaalf meter tafelruimte nodig. Zijn verzameling bevat voornamelijk spullen uit het dagelijks leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op zondag 28 oktober aanstaande vertelt journalist Pauline Broekema over het lot van menig biograaf: de informatie die naar boven komt, als het boek al is verschenen: het materiaal, de verhalen, de herinneringen. Pauline Broekema zei: "Ik was vooraf gewaarschuwd." Het overkwam haar dus ook.

Zes jaar geleden verscheen van haar hand Benjamin, een verzwegen dood waarin ze het vooroorlogse joodse leven op het platteland beschrijft. Met als centrale figuur haar naamgenoot, de slager en dialectschrijver Benjamin Heiman Broekema. Het boek ontving lovende recensies en vele reacties. Onlangs werd het herdrukt. Tijdens haar lezing zal ze stilstaan bij de reacties die het boek losmaakte en interviewt zij de heer Philip van Dam over zijn herinneringen.

Zoals de ontmoeting met de zoon van een SDAP'er, een partijvriend van Benjamin Broekema. Over de vriend van zijn vader wist hij niets. Tot hij het boek las. En die ene indringende gebeurtenis bovenkwam. Hoe op een avond in de zomer van 1942 iemand bij het tuinhek verscheen. "Ze hebben Broekema meegenomen."

En hoe zijn vader verslagen naar de achtertuin liep, over de Groninger velden uitkeek en eenmaal terug in huis, alleen had gezegd: "We zien hem nooit meer terug."

25 en 26 oktober Co Fioole 11.30 uur

28 oktober Pauline Broekema 14.00 uur

De entree is inbegrepen bij de toegangsprijs van het museum.