Provincie Zuid-Holland

provincie zuid holland

Gaat Nederland ten onder aan bureaucratisering?


---

GAAT NEDERLAND TEN ONDER AAN BUREAUCRATISERING?

"Een goede bureaucratie ontbreekt". Dit is het vertrekpunt van Maarten Hajer, hoogleraar bestuur en beleid aan de Universiteit van Amsterdam, tijdens het debat op 25 oktober in het Nai in Rotterdam. Het debat maakt onderdeel uit van de debattenreeks 'N 470: ik ben de weg'. Dit tweede debat draagt de titel "Gaat Nederland ten onder aan bureaucratisering?" Joost Schrijnen, projectdirecteur structuurvisie 2010-2030 van de gemeente Almere en hoogleraar Stad en Regio aan de faculteit Bouwkunde van de TU Delft én gesprekspartner van Hajer, stelt dat "zolang er geen gedeelde opvatting is over wat Nederland nu eigenlijk is, er bestuurlijke onmacht zal zijn."

Hajer en Schrijen komen tot hun stellingname door de centrale vragen in dit debat: het lijkt wel of het steeds moeilijker wordt om in Nederland iets te bouwen of uit te voeren. Gaat Nederland ten onder aan bureaucratisering? Hoeveel bevlogenheid blijft overeind bij toenemende inspraak en regelgeving? Hajer spreekt van managementdenken bij bestuurders, waar Nederland aan ten onder dreigt te gaan. "We moeten terug naar de inhoud en dat kan door een sterke ambtenarij, een georganiseerde intelligentie", aldus Hajer.

Volgens Schrijnen blijven de bureaucratie en het bestuur, maar ook de vakgemeenschap (ruimtelijke ordening), de onderzoeksinstellingen en de universiteiten in gebreke bij het duiden van de ruimtelijke ontwikkelingen. Bas Heijne zal dit gesprek verder leiden en ook de zaal nadrukkelijk uitnodigen om mee te praten.

Debattenreeks N 470: ik ben de weg
Dit is het tweede openbare debat in de driedelige debatreeks 'N 470: ik ben de weg', onder leiding van columnist Bas Heijne. Het debat is op donderdag 25 oktober en begint om 20.00 uur (ontvangst vanaf 19.30 uur) in het Nederlands architectuurinstituut (NAi) in Rotterdam. Het laatste debat is donderdag 29 november en gaat over de vraag hoeveel werkelijkheid kunst kan verdragen. Ook dit debat vindt plaats in het NAi in Rotterdam.

N 470: ik ben de weg
De debatreeks N 470: ik ben de weg is onderdeel van de door de provincie Zuid-Holland georganiseerde manifestatie Echt Zien, een kunstmanifestatie rondom de N 470. De manifestatie bestaat uit vier kunstprojecten, de debatreeks en een educatief programma. Kunstgebouw verzorgt de conceptontwikkeling en de uitvoering van de manifestatie.



Provincie Zuid-Holland