Ingezonden persbericht


debalie | centrum voor politiek en cultuur | globalie

Het gezin bestaat niet meer

donderdag 25 oktober | 20.30 uur | boekpresentatie

Journaliste Malou van Hintum en sociaal demograaf Jan Latten (CBS, UvA) schreven samen het boek Liefde à la carte. Trends in moderne relaties. In dit boek voorspellen zij hoe de relationele toekomst van Nederland eruit ziet. Citaat uit Liefde à la carte: Mijn dochters zijn van een donor die ik via een krantenadvertentie heb gevonden. Zijn vrouw vond het wel okay. En mijn moeder zei: "Leuk! Moet je doen!" Marjorie (1959)

In de liefde blijkt weinig nog vanzelfsprekend; mensen kiezen wat bij ze past. Dat kan over tien jaar iets heel anders zijn dan nu. Zijn mensen wispelturiger geworden, of chronisch ontevreden? Stellen zouden bij problemen te snel uit elkaar gaan, ouders zouden zich onvoldoende opofferen voor hun kinderen. Zijn mensen egoïstischer dan vroeger? Wat zijn de gevolgen voor de maatschappelijke toekomst?

Eén van de dingen die Van Hintum & Latten benadrukken is dat de individualisering alleen maar verder doorzet, alle kabinetsretoriek over gezinnen ten spijt. Het klassieke gezin zal verder eroderen ten gunste van tijdelijke verbintenissen waarin de romantische liefde centraal staat, met als gevolg scheidingen, gebroken gezinnen, dolende mensen en 'patchwork'-families.

De schrijvers stellen dat de losse opvoeding van nu als resultaat heeft dat mensen later niet meer in staat zijn relaties aan te gaan. Het ik-personage wordt steeds belangrijker. De balans begint zoek te raken. Dit heeft ook zijn weerslag op de economische balans, waarop het consumentisme begint door te slaan. En op de politieke balans, waarop het algemeen belang steeds meer aan gewicht verliest. Jan Latten pleit dan ook voor een bijsturende overheid, die mensen weer leert wat de waarde is van een evenwichtige relatie, waarin zowel geven als nemen centraal staan. Dit besturen moet al beginnen op het onderwijs en gedurende de opvoeding.

In aanwezigheid van de schrijvers interviewt Bahram Sadeghi (getrouwd met zijn werk) een drietal hoofdpersonen uit Liefde à la carte over de geschiedenis van hun relatie, onder wie Samira Bouchibti (Pvda-Tweede Kamerlid). Stephan Sanders vertelt over zijn recente zoektocht naar zijn voorouders. Verder zal met Latten & Van Hintum worden ingegaan op de maatschappelijke en politieke context. Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Archipel.

Praktische informatie
Plaats: De Balie, Kleine Gartmanplantsoen 10, 1017 PR Amsterdam Tijd: donderdag 25 oktober, 20.30 uur
Prijs: 6 euro / 4 euro met korting
Reserveren: De Balie 020-5535100 (openingstijden kassa: op werkdagen van 17.00 uur t/m 21.00 uur. Kaarten zijn ook te koop en te reserveren via de website www.debalie.nl/agenda

Noot voor redacties: