Time : 15:45:34
Date : 22 October 2007
Sender Name: Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken - Algemene Directie Crisiscentrum

Noodplanoefening in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol Op 25 oktober wordt in het Studiecentrum voor Kernenergie in Mol een oefening georganiseerd die een nucleair incident simuleert. De oefening test het interne noodplan van het SCK*CEN en het noodplan van de overheden. Hierbij wordt o.a. de werking van elk van de deelnemende partijen en hun onderlinge interacties bekeken.

Zichtbaarheid
De maatregelen worden enkel op papier uitgevoerd, met uitzondering van de interventies van de hulpverleningsoperaties (discipline 1) en de medische en psychosociale hulpverlening (discipline 2). De zichtbaarheid van de oefening blijft beperkt tot deze twee interventiediensten. Wel zullen de bedrijfssirenes hoorbaar zijn. Om eventuele ongerustheid te vermijden, worden de inwoners in de omgeving van het SCK*CEN vooraf op de hoogte gebracht.

Begeleiding en evaluatie
De oefening wordt methodologisch begeleid door experts. Op voorziene tijdstippen geven ze input aan de deelnemers en bewaken ze het goede verloop van de oefening. Ze observeren ook het reactiepatroon van de deelnemers in functie van de oefendoelstellingen en de procedures. Na de oefening wordt een evaluatie gemaakt om de bestaande werkwijze waar nodig bij te sturen. Zo blijven alle betrokkenen alert om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op een eventueel incident en kan bevolking adequaat hulp geboden worden.

Organisatie
De oefening wordt georganiseerd door de Algemene Directie Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken, in overleg met de Algemene Directie Civiele Veiligheid, met het provinciebestuur van Antwerpen, met het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle, met de Associatie Vinçotte Nucleair, met het Instituut voor Radio-Elementen en met het SCK*CEN. Daarbij krijgen zij medewerking van gemeentelijke en federale overheden.

Eerdere oefeningen
Eerder dit jaar werd al deelgenomen aan nucleaire noodplanoefeningen voor de sites van de kerncentrale in Doel, de kerncentrale in Gravelines (Frankrijk) en bij Belgoprocess (Dessel). Begin november volgt nog een simulatieoefening voor de kerncentrale in Tihange.

Perscontact:
Peter Mertens (Crisiscentrum) - 0479 450 400
Anne Verledens (SCK*CEN) - 0475 75 13 47