Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
23-10-2007

Ondernemerschap in post-conflict states

CIMO Entrepreneurship Lecture

Op donderdag 25 oktober vindt de eerste Entrepreneurship Lecture plaats van het CIMO (Centrum voor Innovatie en Maatschappelijk verantwoord Ondernemen) van de Vrije Universiteit te Amsterdam. Professor Wim Naudé, Senior Research Fellow aan het World Institute for Development Economics Research, United Nations University, Helsinki, gaat het spits afbijten met een presentatie over ondernemerschap in post-conflict states , getiteld Entrepreneurship in Economic Development: From Destructive to Productive? .

In deze lezing gaat Wim Naudé vooral in op de rol die ondernemers kunnen spelen in situaties van ineenstorting van de economie (zoals tijdens opstanden en oorlog) en hun functie tijdens post-conflictsituaties en (oorlogs)wederopbouw. Hij concludeert dat ondernemerschap, anders dan vaak wordt gedacht, niet altijd een positieve rol speelt in de economische ontwikkeling. Niet-productief en destructief ondernemerschap kan de heropleving van de particuliere sector remmen, waardoor het moeilijker wordt om aan armoede te ontsnappen en waardoor zelfs nieuwe conflicten kunnen oplaaien. Om niet-productief en destructief ondernemerschap tegen te gaan draagt Naudé een aantal oplossingen aan, zoals overheidssteun en de rol die door immigranten wordt gespeeld.

Naudé heeft gewerkt als onderzoeker op het gebied van het ontwikkelingsbeleid in een aantal Afrikaanse landen,was in dienst bij de Board of the International Council for Small Business (ICSB) en was lid van de Council of Statics van Zuid-Afrika.