Ingezonden persbericht


18 oktober 2007

Persbericht

Symposium 'Aan de poorten van het gezag'

Symposium over de invloed en het gezag van vrouwen in politiek, maatschappelijk en religieus Nederland

Donderdag 25 oktober, 13.00-18.30 uur in Theater Concordia, Hoge Zand 42, Den Haag

De gelijkwaardige participatie van vrouwen bepaalt in belangrijke mate de vitaliteit van een samenleving. Dat is in Nederland nauwelijks onderwerp van discussie meer. Maar is gelijkwaardige invloed op beleid, en gezag van vrouwen in politiek, maatschappelijk en religieus Nederland even vanzelfsprekend?

Op donderdag 25 oktober organiseert Al Nisa in samenwerking met verschillende emancipatorische (vrouwen)organisaties het symposium 'Aan de poorten van het gezag' over de invloed en het gezag van vrouwen in politiek, maatschappelijk en religieus Nederland. In het eerste deel van het programma staat de politiek-maatschappelijke context van emancipatie van vrouwen centraal. In het tweede deel wordt stilgestaan bij de invloed en het gezag van vrouwen in christelijke, joodse en islamitische gemeenschappen in Nederland. In beide delen wordt een beeld geschetst van de huidige stand van zaken. Daarbij valt de discrepantie op tussen de mate waarin sprake is van informele invloed en betrokkenheid van vrouwen enerzijds en het niveau waarop vrouwen formeel gezag uitoefenen anderzijds. Wat zegt dit over het streven naar emancipatie en gelijkwaardigheid van vrouwen gedurende de afgelopen decennia? In hoeverre hebben diepgewortelde kernwaarden in culturen hier invloed op? Verder wordt uitgebreid aandacht besteed aan de urgentie van gelijkwaardige invloed en gezag en de wijze waarop dit kan worden nagestreefd.

Programma
13.00 - 13.30: Inloop met koffie en thee
13.30 - 13.45: Welkom door Leyla Çakir, bestuurslid van Al Nisa 13.45 - 14.00: Toespraak door de Directeur Emancipatie van het Ministerie van OCW, dhr. drs. F.G. Licher.
14.00 - 14.20: De politiek-maatschappelijke context van emancipatie door Fatoþ Ipek-Demir, sr. beleidsmedewerker E-Qualitiy
14.20 - 14.40: Vrouwen in zicht, presentatie door Myriam Sahraoui, redactielid Zina 14.40 - 15.20: Gesprek met panel en publiek o.l.v. Ceylan Pektas-Weber, voorzitter Al Nisa. Panel: Naïma Azough, Kamerlid voor GroenLinks, Fatoþ Ipek-Demir en Myriam Sahraoui 15.20 - 15.40: Pauze
15.40 - 16.10 Invloed en gezag van vrouwen in religieus Nederland door Annego Hogebrink, voorzitter van de Oecumenische Vrouwensynode
16.10 - 16.50 Gesprek met panel en publiek o.l.v. Ceylan Pektas-Weber. Panel: Naeeda Aurangzeb
- journalist, Vera Bondy - publicist en opleider, en Anne Claire Mulder - universitair docente vrouwen- en genderstudies aan de PTUK.
16.50 - 17.00 Afsluiting door Anne-Marie Korte, universitair hoofddocent systematische theologie aan de UvT en bijzonder hoogleraar vrouwenstudies Theologie aan de UU. 17.00 - 18.30 Receptie

'Aan de poorten van het gezag' is een symposium voor vrouwen en mannen die zich op politiek, maatschappelijk en/of religieus terrein bezighouden met gender- en emancipatievraagstukken en diversiteit. Dit maakt deel uit van het programma Ruimte voor diversiteit! waarmee Al Nisa in 2007, het jaar waarin ze tevens haar 25-jarig jubileum viert, de aandacht vestigt op leefruimte en ruimte voor diversiteit in de Nederlandse samenleving.

Het symposium wordt georganiseerd door Al Nisa in samenwerking met: de Catharinadag, E-Quality, IWFT Vrouwennetwerk Theologie, de Oecumenische Vrouwensynode, wijblijvenhier.nl en Zina, en met dank aan het Ministerie van VROM en VaneDruk (Helmond)

Informatie voor de pers (