Evangelische Omroep

Nr. 235

Hilversum, 23 oktober 2007

Moeder Theresa uit Friesland ziet droom uitkomen
Nederland Helpt nomineert friezin voor helpende hollander award

donderdag 25 oktober om 17.05, Nederland 2
Ze wordt door sommigen wel de Moeder Theresa van Tanzania genoemd: Pytsje Kampen. Deze week is er in het EO-programma Nederland Helpt aandacht voor de bijzondere missie van deze Friese boerin. Ze probeert in Tanzania het levenswerk van de vorig jaar overleden zendelinge Tryntje Beimers voort te zetten. Ze zet zich in voor de missiepost die Trijntje oprichtte en inmiddels heeft de post een volwaardig ziekenhuis, een praktijkopleiding voor jongeren, een weeshuis en een boerderij. Verder zien we in deze aflevering hoe één van Pytsjes grootste dromen wordt gerealiseerd: er komt een boek over het levenswerk van Tryntje Beimers. Voor Nederland Helpt is Pytsje de "Helpende Hollander" van deze week en dingt ze mee voor Helpende Hollander 2007 die eind dit jaar wordt gekozen. Daarnaast zien we in deze uitzending hoe het Marion Lutke vergaat in India, waar 15 miljoen mensen dakloos door overstromingen zijn geworden. Meer informatie www.eo.nl/nederlandhelpt

Helpende Hollander Pytsje Kampen reisde in 2001 mee met Tryntje Beimers naar de binnenlanden van Tanzania, waar laatstgenoemde al sinds 1953 een missiepost runt. De eerste confrontatie van Pytsje met de armoede in dit gebied maakte grote indruk op haar. 'Ik vind het bewonderenswaardig om te zien hoe de mensen het kunnen rooien in deze arme omgeving, met zo weinig middelen. Het is echt de liefde die het daar moet doen'. aldus Pytsje. Vorig jaar overleed Tryntje Beimers in Tanzania en nu stelt Pytsje alles in het werk om het levenswerk van haar grote inspirator voort te zetten. Ze geeft in Nederland voorlichting over de missiepost, probeert zo veel mogelijk geld bij elkaar te halen en bezoekt met regelmaat Tanzania.

Marion Lutke in India
Marion Lutke gaat in deze uitzending van Nederland Helpt met een medisch team op pad in India. Ze gaan medische hulp verlenen aan een groep mensen die door de overstromingen naar hoger gelegen gebieden zijn gevlucht. We zien hoe het leven van een oude vrouw letterlijk wordt gered en hoe een meisje wordt behandeld aan een gevaarlijke tumor op haar rug.

Helpende Hollander
Ter ere van haar belangrijke werk in Tanzania wordt Pytsje Kampen genomineerd voor de Helpende Hollander Award 2007. Begin december worden door een vakkundige jury uit alle genomineerden de drie meest bijzondere en inspirerende projecten. De winaar krijgt onder andere een geldprijs om het werk een extra impuls te geven. In de finaleshow op 29 december kiest het publiek de Helpende Hollander 2007.

Het boek 'Mama Katarina; waarin een klein mens groot kan zijn', (over het leven van Tryntje Beimers) is nu te koop in de boekhandel en via internet.



Evangelische Omroep