Gemeente Aa en Hunze


22-10-07 Onderzoek burgerjaarverslag Aa en Hunze

Onderzoeksbureau Daadkracht onderzoekt voor de gemeente Aa en Hunze vanaf donderdag 25 oktober 2007 op www.aaenhunze.nl wat inwoners van het burgerjaarverslag vinden. Het doel van dit onderzoek is de inhoudelijke kwaliteit van het burgerjaarverslag en de leesbaarheid te verbeteren.

Iedere burgemeester in Nederland is verplicht om jaarlijks te rapporteren over de kwaliteit van de gemeentelijke dienstverlening en inspraak. Ook de gemeente Aa en Hunze brengt ieder jaar een burgerjaarverslag uit. Het burgerjaarverslag wordt jaarlijks door de burgemeester uitgegeven en vormt een aanvulling op de jaarrekening en het daarbij behorende jaarverslag. De burgemeester is vrij in het bepalen van de inhoud van het verslag. De wet geeft een beperkt aantal verplichte onderdelen aan. Daarnaast kan de burgemeester andere zaken aan de orde stellen. De kern van het verslag zijn de procedures rond de relatie van de burger met het bestuur. Onderwerpen in het burgerjaarverslag 2006 van de gemeente Aa en Hunze waren o.a. publieke dienstverlening, burgerparticipatie en klachten en bezwaarschriften.

Functie van het verslag
Het burgerjaarverslag is in eerste instantie bedoeld als verantwoording aan de raad, maar heeft als achterliggend doel de verbetering van de relatie tussen gemeentebestuur en burger. Het verslag wordt aan de raad aangeboden tegelijk met het financieel jaarverslag en de jaarrekening. Voor het eerst is er in 2006 voor gekozen het burgerjaarverslag in krantvorm via het huis aan huisblad De Schakel te verspreiden.

Het onderzoek
Alle inwoners van de gemeente Aa en Hunze kunnen van donderdag 25 oktober tot en met zondag 25 november 2007 in een korte online enquête hun mening geven. Ook mensen die het burgerjaarverslag niet hebben gelezen, kunnen hun mening geven. Bij het invullen van de enquête kan via een link het verslag alsnog bekeken worden. Als dank voor de medewerking aan het onderzoek worden onder de deelnemers aan het onderzoek VVV Iris Waardecheques verloot.