Radboud Universiteit Nijmegen


Nobelprijswinnaar Peter Agre spreekt op NCMLS-congres

Nobelprijswinnaar Peter Agre en Spinozalaureaat Hans Clevers zijn sprekers op het NCMLS Symposium New Frontiers in Molecular Life Sciences, 25 en 26 oktober. Het NCMLS is een instituut dat vooroploopt in het onderzoek naar de moleculaire mechanismen die betrokken zijn bij ziekte. Dit betreft de moleculaire geneeskunde, de celbiologie en het translationele onderzoek. Het NCMLS maakt fundamentele kennis beschikbaar voor klinische toepassingen: diagnostiek en behandeling.

Op het symposium geeft een internationaal gezelschap van toponderzoekers presentaties over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van het genoomonderzoek. Nobelprijswinnaar Peter Agre en Spinozalaureaat Hans Clevers presenteren hun baanbrekend onderzoek.

De Amerikaan Peter Agre ontving de Nobelprijs in 2003 vanwege zijn ontdekking van de watertransportkanaaltjes van de cel (aquaporines) en de ontrafeling van het werkingsmechanisme hiervan. Fouten in waterkanalen zijn in verband gebracht met taaislijmziekte, hartritmestoornissen, epilepsie, migraine en spierziekten. En nog steeds leggen onderzoekers nieuwe verbanden tussen allerlei aandoeningen en slecht functionerende kanaaltjes. Aan de Radboud Universiteit heeft het onderzoek naar water- en zouttransport in de cel een lange traditie en een internationale reputatie.

Hans Clevers, immunoloog aan de Universiteit Utrecht, kreeg in 2001 de Spinozapremie, Nederlands hoogste wetenschappelijke prijs. Hij ontrafelde het mechanisme waarlangs kanker ontstaat. Clevers is directeur van het Utrechtse Hubrechtlaboratorium.