CBS

Conjunctuurbericht
Donderdag 25 oktober 2007 9:30

Conjunctuurbeeld onveranderd goed

Het conjunctuurbeeld was eind oktober ongeveer hetzelfde als eind september. Het zwaartepunt van de indicatoren in de Conjunctuurklok ligt ongewijzigd in de fase van hoogconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren boven hun langjarige gemiddelde.

De economische groei bedroeg in het tweede kwartaal 2,6 procent. Dit is vrijwel gelijk aan de groei in het eerste kwartaal. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 0,3 procent groter dan in het eerste kwartaal. Deze kwartaal-op-kwartaalgroei is de laagste in twee jaar.

Het vertrouwen van consumenten wijzigde in oktober niet. De ondernemers in de industrie bleven goed gestemd. Het aantal ondernemers in de zakelijke dienstverlening dat denkt meer orders te ontvangen en een hogere omzet te boeken in het vierde kwartaal overtreft ruimschoots het aantal dat een afname verwacht.

De industrie produceerde in augustus ruim 2 procent meer dan een jaar eerder. Het uitvoervolume was 11 procent groter, de consumptie van huishoudens 2 procent.

De kapitaalmarktrente is in september uitgekomen op 4,3 procent, dit is 0,1 procentpunt lager dan in augustus. De inflatie steeg in september 0,2 procentpunt en kwam uit op 1,3 procent. De afzetprijzen van de industrie waren in augustus 2,6 procent hoger dan een jaar eerder. Dit is 0,4 procentpunt minder dan in juli.

Gecorrigeerd voor seizoeninvloeden is de werkloosheid in de periode juli - september verder gedaald. Het aantal vacatures is in het tweede kwartaal licht gestegen, het aantal uitzenduren nam verder toe. In het vierde kwartaal van 2006 zette de banengroei versterkt door.

Naar Conjunctuurbeeld

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 44 44
Fax (070) 337 59 71
E-mail: persdienst@cbs.nl