SP-jongeren met schiettent naar NAVO-top

25/10/2007 09:27



ROOD, Jong in de SP



De SP-jongerenorganisatie ROOD staat vandaag (donderdag 25 oktober) met een schiettent bij de NAVO-top in Noordwijk. Onder het motto '3x schieten voor wederopbouw' mogen voorbijgangers in een Afghaans landschap Talibanstrijders zien te raken, zonder daarbij scholen en ziekenhuizen te verwoesten. ROOD wil duidelijk maken dat de Nederlandse missie onder de huidige omstandigheden een onmogelijke is, en niet leidt tot meer stabiliteit en de wederopbouw van Afghanistan.

Directe aanleiding voor de actie is de bijeenkomst van alle ministers van Defensie van de NAVO in Noordwijk, waar Afghanistan op de agenda staat. De actie maakt deel uit van een grote demonstratie die de SP samen met Groenlinks en de vredesbeweging organiseert.

"De Nederlandse bijdrage aan de missie in Uruzgan moet niet verlengd worden," stelt ROOD-voorzitter Gijs Houtbeckers. "De vredesmissie is niet te onderscheiden van de oorlogsmissie Enduring Freedom. Daardoor worden we geen onderdeel van de oplossing, maar van het probleem. We moeten het land op andere manieren helpen."

Uit peilingen is gebleken dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking tegen verlenging van de missie in Afghanistan is. Houtbeckers: "Hopelijk wil dit kabinet luisteren naar de bevolking, in plaats van naar de retoriek van de NAVO-top."

De demonstratie in Noordwijk vindt plaats op het Palaceplein en begint om 12.00 uur.