Gemeente Coevorden

Coevorden houdt tekort over 2007 beperkt tot 0,2%

In de tweede bestuursrapportage van het college van B en W over 2007 rapporteert het bestuur een aantal financiële tegenvallers aan de gemeenteraad. Het grootste deel van deze tegenvallers kan gecompenseerd worden door extra inkomsten. Het tekort over 2007 blijft daardoor beperkt tot 0,2% van de totale omzet van 84,3 miljoen euro. In de begroting 2008 en de meerjarenraming 2009 - 2011 is rekening gehouden met deze tegenvallers.

Het college van burgemeester en wethouders legt in de tweede bestuursrapportage verantwoording af over de voortgang van de activiteiten uit de programmabegroting 2007. Daarbij wordt ook een doorkijk geven naar het te verwachten rekeningresultaat over 2007. Het college voorziet door hogere uitgaven een negatief resultaat van bijna EUR 200.000.

Het college kampt met drie grote financiële tegenvallers. Allereerst zijn de uitgaven voor de uitvoering van de Wet werk en bijstand hoger dan verwacht. Ondanks de groeiende economie worstelt Zuidoost-Drenthe nog met een relatief hoog werkloosheidcijfer. Hoewel het aantal werklozen de afgelopen 2 jaar flink is teruggebracht levert dit toch een financieel nadeel op van EUR 300.000.

Bovendien worstelt het werkvoorzieningschap Emco al enkele jaren met haar exploitatie. In een door de raad vastgesteld verbeterplan moet er in 2007 EUR 280.000 extra uitgetrokken worden voor het werkvoorzieningschap. Ten slotte leiden autonome ontwikkelingen van de salarissen en uitkeringen van bestuur en personeel tot een kostentoename.

Dankzij extra inkomsten uit de algemene uitkering, rentevoordeel en extra dividendopbrengsten blijft het totale negatief resultaat beperkt tot bijna EUR 200.000.