FNV KIEM: Personeel Muziektheater voert actie bij première

25/10/2007 10:45



FNV Vakcentrale



Medewerkers van het Amsterdamse Muziektheater en de Nederlandse Opera gaan volgende week publieksvriendelijk actie voeren bij de première van de opera Lucia di Lammermoor. Zo willen ze bereiken dat er na twee jaar eindelijk een cao komt.

Eerder dit jaar hadden vakbond en directie overeenstemming over loonsverhoging en een nieuw loongebouw, maar de directie kwam daarvan terug. Ook wil de directie opnieuw onderhandelen over flexibiliteit en overuren. Caspar de Kiefte, onderhandelaar voor FNV Kiem: "Die overuren en de flexibele roosters waren juist het grootste struikelblok. Daar hadden we samen afspraken over gemaakt, en nou roept de directie dat ze meer flexibiliteit wil en dat de compensatie omlaag moet. Ik snap het eerlijk gezegd niet meer."

Theatertechnici, koorzangers en ander personeel hebben de afgelopen weken al actie gevoerd met ludieke T-shirts, kaarten en posters. Ze kiezen nu voor een actie waar ook het publiek iets van zal merken. Dat gebeurt op een publieksvriendelijke manier bij de première volgende week donderdag van de opera Lucia di Lammermoor van Donizetti.

Veel medewerkers van het Muziektheater werken buiten kantooruren en in de weekenden, zoals technici. De directie wil hun vaker en langer kunnen inzetten voor hetzelfde geld en de overwerkgoedingen verlagen.

Het conflict gaat over de cao over 2006 en 2007 voor het Muziektheater en De Nederlandse Opera, met in totaal zo'n zeshonderd werknemers. De onderhandelingen daarover zijn al begonnen in 2005.