Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Nieuws
Nieuwe klimaatrubriek op KNMI-site
25 oktober 2007 - Wat is de bijdrage van het stedelijk warmte-eiland effect aan de opwarming? Wat is de rol van de zon? Is er een verband tussen de klimaatverandering en orkanen? De site van het KNMI is uitgebreid met een rubriek "Veel gestelde vragen". Wintertemperatuur De Bilt 1900 en 2005 en de vier klimaatscenario's voor 2050 (gekleurde lijnen)*
Scenario's wintertemperatuur
Een handige vraagbaak die antwoord geeft op de meest gestelde vragen op het gebied van de klimaatverandering en het broeikaseffect. De klimaatrubriek is ingedeeld in "waarnemingen, oorzaken, gevolgen en scenario's. De vragenrubriek (link onder Verder lezen en op de homepage onder klimaat) is opgezet in samenwerking met het klimaatportaal van het Platform Communication on Climate Change (PCCC).

Het PCCC is een onfhankelijk Platform over de klimaatverandering waarin zes onderzoeksinstituten -het MNP, KNMI, Wageningen UR (CCB en Alterra, ECN, Klimaatcentrum Vrije Universiteit, Universiteit Utrecht en NWO- samenwerken.

De KNMI-rubriek klimaat op onze homepage kent nu ingangen voor:


*Klimatologie/Verleden weer
Klimatologische gegevens, metingen, langjarige gemiddelden, extremen, historische gegevens en maand-, jaar- en seizoensoverzichten.


*Klimaatverandering
Hoe werkt het klimaat, hoe ziet de toekomst eruit, hoe ontstaan klimaatveranderingen, klimaatonderzoek, brochures en diverse relevante links en handige zoeksites.


*Klimaatscenario's
Consistente en plausibele (aannemelijke) beelden van een mogelijk toekomstig klimaat, bedoeld voor verkennende studies naar de effecten van klimaatverandering en ter voorbereiding op de veranderingen.


*Klimaat in het nieuws
Selectie van de belangrijkste nieuws- en persberichten over de veranderingen van het klimaat en de ozonlaag.


*Veel gestelde vragen Klimaat
De vraagbaak die antwoord geeft op de meest gestelde vragen over klimaatverandering en broeikaseffect.

Nader Verklaard/Kenniscentrum
Ook in onze rubrieken Nader Verklaard en het Kenniscentrum vindt u een woordenlijst met begrippen, uitgebreidere achtergrondinformatie en dossiers over weer, de weersverwachting, waarschuwingen en weeralarm, klimaat en seismologie en de historie van het KNMI.

Eerste uitgave: 25-10-07