Gemeente Amsterdam



Persbericht
Datum 25 oktober 2007
Kenmerk 184

Openbare Bibliotheek Amsterdam krijgt standplaats Opstapper en wordt beter toegankelijk

De nieuwe Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) krijgt vanaf 1 januari 2008 een halte bij de ingang van de bibliotheek. Daardoor wordt de bibliotheek beter bereikbaar met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde OV-halte is momenteel voor veel mensen erg ver weg. Ook wordt de toegankelijkheid van de bibliotheek voor gehandicapten en ouderen verbeterd. Dat heeft wethouder Tjeerd Herrema (Verkeer) mede namens wethouder Carolien Gehrels (Cultuur) gisteren (24 oktober) aan de leden van de Raadscommissie voor Verkeer toegezegd. De toezegging volgt op verschillende oproepen van belangenorganisaties voor ouderen en gehandicapten.

Opstapper
Per 1 januari rijdt de Opstapper vanaf het Centraal Station door naar de Openbare Bibliotheek. Door de werkzaamheden op het Oosterdokseiland zal de Opstapper niet altijd via een vaste route tussen het CS en de bibliotheek kunnen rijden. De Opstapper, ingesteld in 2000, rijdt elke 12 minuten van het Centraal Station naar het Waterlooplein, via de Prinsengracht. De bus heeft geen vaste halten, maar stopt als iemand aangeeft mee te willen of uit te stappen. Momenteel bekijken GVB en gemeente hoe het concept verbeterd kan worden.

Toegankelijkheid
De Openbare Bibliotheek neemt ook enkele concrete maatregelen om de toegankelijkheid te vergroten. Zo wordt er gewerkt aan het verlagen van de stoepdrempels en wordt er beter op gelet dat fietsen in de fietsenstalling worden gestald in plaats van voor de ingang van de bibliotheek. Er zijn ook in het gebouw enkele aanpassingen. Er worden extra trapleuningen geplaatst, enkele deuren worden vervangen door een elektronische variant en het hefplateau wordt verbeterd. Het huidige plateau is namelijk te klein voor de groter uitgevoerde scootmobielen. Aan de bewegwijzering, naar onder andere de tijdschriften, wordt gewerkt. En er wordt gekeken naar oplossingen voor de knelpunten bij het invalidentoilet.

Met het nemen van deze maatregelen wordt de bereikbaarheid, toegankelijkheid en bruikbaarheid van de Openbare Bibliotheek Amsterdam geoptimaliseerd.

Pb-184