Amnesty International

Nederland

Amnesty vraagt gemeenten naar inzet tegen discriminatie op de werkvloer

24-10-2007 Amnesty International Nederland vraagt alle 443 gemeenten om discriminatie te voorkomen en diversiteit binnen de eigen organisatie te bevorderen. Alle gemeenten hebben vandaag een intentieverklaring ontvangen waarop zij kunnen aankruisen welke maatregelen ze al voeren én wat ze van plan zijn om te gaan doen in 2008. Uit onderzoek van Amnesty kwam naar voren dat slechts 30% van de Nederlandse gemeenten specifiek beleid heeft om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Terwijl hier wettelijke verplichtingen over zijn én bovendien zoveel praktische maatregelen op dit terrein hun nut al hebben bewezen.

Voorkomen van discriminatie en bevorderen van diversiteit Werkgevers zijn onmisbaar om voor iedereen gelijke kansen op de arbeidsmarkt te realiseren. Juist voor hen die in een achterstandspositie verkeren, zoals gehandicapten/ chronisch zieken, etnische minderheden en nieuwkomers. Met de voorgestelde maatregelen zijn werkgevers in staat om hun verantwoordelijkheid te nemen om discriminatie tegen te gaan en diversiteit te bevorderen. Naast gemeenten worden ook middelgrote bedrijven aangeschreven om hun inzet op dit terrein kenbaar te maken. Een lijst van bedrijven en gemeenten die zich aansluiten bij dit initiatief wordt bijgehouden op www.amnesty.nl/leiderschap.

Uit Amnestys onderzoek Aanpak van discriminatie door Nederlandse gemeenten; 443 kansen voor verbetering blijkt dat 70% van de gemeenten aangaf geen specifiek beleid te hebben om discriminatie op de werkvloer tegen te gaan. Het kabinet heeft in reactie op de uitkomsten van Amnestys onderzoek aangegeven dat gemeenten in strijd met de wet handelen indien ze geen maatregelen treffen tegen discriminatie op de werkvloer. Voor het realiseren van meer diversiteit op de werkvloer wil het kabinet dat alle overheidssectoren streefcijfers vaststellen en hun prestaties meten. Uitgangspunt bij het tegengaan van uitsluiting op de arbeidsmarkt is dat de overheid het goede voorbeeld geeft bij het nastreven van een evenwichtig personeelsbestand. Amnesty wil daarom (nogmaals) alle gemeenten praktische handvatten aanreiken om aan de slag te gaan.

Aanpak van discriminatie door Nederlandse gemeenten Dit initiatief sluit aan op de aanbevelingen uit het rapport Aanpak van discriminatie door Nederlandse gemeenten; 443 kansen voor verbetering. Dit onderzoek is op 2 mei in het bijzijn van Minister Vogelaar gepresenteerd. Tevens is het rapport aan alle gemeenten aangeboden of overhandigd door een lokale Amnnestygroep. In het rapport worden aanbevelingen gedaan om te komen tot een lokale aanpak om discriminatie op alle gronden te voorkomen en te bestrijden. Gemeenten kunnen vanuit hun rol als werkgever, beleidsmaker, rechtshandhaver en/of subsidiegever het nodige bijdragen aan een effectieve bestrijding van discriminatie.