Ingezonden persbericht


Persbericht

CNV Ambulance (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

Utrecht, 25 oktober 2007

------

CNV Ambulance dient baanbrekend levensfasebewust voorstel in

CNV-onderhandelaar Gert Jan den Besten wil met een nieuw voorstel binnen de cao Ambulancezorg een flexibel levensfasebewust personeelsbeleid creëren. Een beleid dat veel verder gaat dan ouderen simpel meer vrije tijd geven, maar maatwerk voor individuele werknemers oplevert.

Den Besten: "De cao-partijen zouden begin dit jaar levensfasebewust personeelsbeleid hebben ontwikkeld, maar het is niet gelukt om hier overeenstemming over te krijgen. Ik denk dat CNV Ambulance nu een baanbrekend voorstel heeft neergelegd waar werkgevers niet omheen kunnen."

Het voorstel is gebaseerd op de gedachte dat levensfasebewust personeelsbeleid veel meer is dan alleen minder werken als je ouder wordt.

"Tijdens de levenfases van mensen zijn er verschillende behoeftes. Met andere woorden: iedereen wil een op hem of haar van toepassing zijnde eigen levensfasebeleid. Maatwerk dus. Dat betekent ook dat er veel variabelen zijn waar een werkgever 'iets' mee kan doen."

Den Besten doelt op ondermeer: leeftijd, arbeid (organisatie van taken, werkprocessen en teams), arbeidsomstandigheden (belasting en belastbaarheid), arbeidsvoorwaarden (arbeidstijden, flexibiliteit), opleidingen (ontwikkeling en arbeidsmarktrelevant).

Daarom heeft CNV Ambulance het volgende bij werkgevers voorgesteld:


- De totale jaarlijkse pot geld voor levensfasebewust personeelsbeleid in de branche (x% van de loonsom) wordt gestort in één fonds;


- De werknemer die een op hem toegesneden individueel plan van aanpak levensfasebewust personeelsbeleid wil, stelt dit in overleg met de werkgever op;


- Tweemaal per jaar worden alle plannen door het fonds beoordeeld en wordt naar rato van het aantal aanvragen hiervoor geld toegekend;


- Een individueel plan van aanpak heeft: een evenwichtige inzet van leeftijd, arbeid, arbeidsomstandigheden, arbeidsvoorwaarden en opleidingen. In principe wordt op alle onderdelen een voorstel ingediend en met redenen omkleed; Een kostenonderbouwing; een bepaald tijdsbestek; een doelstelling; een omschrijving welke middelen al eerder zijn ingezet.


- Voor het plan van aanpak wordt een vaste format ontwikkeld.

"Het grote voordeel van dit plan is, dat het werknemers alle mogelijkheden biedt om zelf te sturen op alle arbeidsvoorwaardelijke onderdelen passend bij zijn of haar levensfase. Daarnaast zijn de kosten beheersbaar. En het is vraaggericht invulbaar, waardoor er geen algemene maatregelen hoeven te worden getroffen. De mensen die echt een flexibiliteitwens hebben doen een beroep op zo'n levensfasebewust flexplan. En bijkomend voordeel is dat werkgever en werknemer zo beter met elkaar in contact komen en er echt maatwerk mogelijk wordt gemaakt", aldus Den Besten.