FNV

visual

24-10-2007 Militairenvakbond roept op tot ban uranium-munitie

Het gebruik van verarmd uranium in munitie moet zo snel mogelijk worden afgeschaft. Dat liet AFMP/FNV-voorzitter Wim van den Burg weten in een reactie op een foto-expositie van de Japanse fotograaf Naomi Toyoda, eerder dit jaar.

"De vraag is niet of verarmd uranium gevaarlijk is, maar hoe gevaarlijk het is", meldt Van den Burg in zijn toespraak die hij na de expositie hield. "Wij als vakbond krijgen veel vragen van soldaten en hun families over onbekende ziektes, waarvan de oorzaken vaak niet te zijn achterhalen."

Verarmd uranium is een radioactief afvalproduct. Het heeft een grotere dichtheid dan bijvoorbeeld lood, en wordt gebruikt in munitie dat door pantser kan boren. De afgelopen jaren is de munitie door met name de VS en Groot-Brittannië gebruikt in voormalig Joegoslavië en Irak, op locaties waar ook Nederlandse militairen actief zijn geweest. De Italiaanse minister van Defensie maakte onlangs bekend dat tussen 1996 en 2006 37 Italiaanse militairen zijn overleden aan kanker, na te zijn blootgesteld aan verarmd uranium in Bosnië en Kosovo.

Uit een rapport van de Europese Groenen is 70 procent van Irak mogelijk besmet met radioactieve stofdeeltjes. De Iraakse minister van Milieu heeft 350 plaatsen aangewezen waar door deze munitie een hoog stralingsniveau is gemeten. Blootstelling aan deze straling kan leiden tot de geboorte van misvormde baby's en ernstige gezondheidsklachten.

De voorzitter van de militairenbond pleit tevens voor een grondige schoonmaakactie. "Het voornaamste doel van onze militairen is om een zekere mate van stabiliteit te creëren, waarin civiele organisaties hun opbouwwerkzaamheden kunnen verrichten", stelt Van den Burg. "Maar dat werk kan alleen succesvol zijn wanneer de omgeving waarin dat wordt gedaan, veilig en onbesmet is."