Gemeente Spijkenisse


Rooien van dode bomen en zieke kastanjes in Spijkenisse

25 oktober 2007

Kastanjeboom ziek
De gemeente gaat 144 dode bomen en 200 zieke kastanjes rooien. De kapaanvraag voor het rooien van deze bomen is onlangs gepubliceerd. De dode en zieke bomen staan overal in de stad en moeten worden gekapt omdat ze gevaar opleveren voor de omgeving.

Een dode boom wordt vervangen door een nieuw jong exemplaar. Er komt in samenspraak met bewoners een plan voor de zieke kastanjes om de leegte die deze vaak beeldbepalende bomen na de kap achterlaten zoveel mogelijk weer op te vullen.

Bloedingsziekte
Onderzoek heeft uitgewezen dat in Spijkenisse definitief sprake is van aantasting van de kastanjes door de bloedingsziekte. In de stad staan circa 1100 kastanjes waarvan 75% ziek is. Deze ziekte is in Nederland voor het eerst gesignaleerd in 2002. De omvang van de ziekte was tot op dat moment nog niet bekend. Wel bleek al snel dat de aantasting van de kastanjes ernstige vormen aannam. Vooral in het midden en in het westen van Nederland blijkt de ziekte op grote schaal voor te komen. Half volwassen bomen lopen het meest gevaar. Spijkenisse heeft als voormalig groeikern, waar de meeste bomen zijn geplant in de periode van de jaren zeventig tot en met negentig, een groot aantal half volwassen bomen. Bestrijding van deze ziekte is (nog) niet mogelijk. Zieke bomen hoeven niet direct te worden gerooid.

Voorlopig worden de bomen met rust gelaten totdat er duidelijkheid is over hoe met de ziekte moet worden omgegaan. Dode of ernstig aangetaste bomen die een gevaar opleveren voor de omgeving moeten worden gekapt. Het nieuw aanplanten van kastanjes wordt niet aangeraden. Eerst moet er duidelijkheid zijn over de oorzaak van de ziekte. En wat nog belangrijker is; hoe moet de ziekte bestreden worden. In Nederland zijn er al diverse proeven op ziekte bomen uitgevoerd. Het is nog niet gelukt om een methode te vinden om de ziekte te bestrijden. De kastanjes in Spijkenisse zijn geclassificeerd naar mate van aantasting.

Planmatige aanpak voor herplant in samenspraak met bewoners Circa 200 kastanjes zijn zodanig ziek dat ze moeten worden gekapt. De veiligheid voor de omgeving kan in dit geval niet langer meer worden gewaarborgd. Voor de ontwerpers ligt er een taak om te bedenken hoe de opengevallen gaten met nieuwe bomen kunnen worden opgevuld. Want het nieuw aanplanten met kastanjes wordt niet aangeraden.

Ook een belangrijke vraag is hoe wordt omgegaan met straten waar maar een gedeelte van de bomen moet verdwijnen. Moet er een ander soort boom tussen worden geplant zodat er een afwisselend beeld ontstaat? Of is het raadzaam, afhankelijk van het soort boom dat er staat, over te gaan tot kap van alle bomen zodat herplant in een gelijke soort mogelijk is.

Kortom hier ligt een uitdaging voor de ontwerpers van het groen om samen met bewoners een nieuw bomenplan te bedenken. De bewoners worden hiervoor per locatie benaderd. Immers zij weten de voor- en nadelen van de locatie en kunnen samen met de ontwerpers de meest passende oplossing bedenken.

Dat de gemeente niet blij is met deze nieuwe bomenopgave mag duidelijk zijn. Kastanjes zijn duurzame bomen en passen zeer goed in het beleid om hierin te investeren. Het is jammer dat deze ziekte juist deze soort bomen treft die uit kunnen groeien tot beeldbepalende oude bomen.

De vakgroep Beheer Openbare Ruimte heeft tekeningen met de locaties van de zieke kastanjes. Voor het maken van een afspraak kan telefonisch contact worden opgenomen met medewerkers van de vakgroep, tel: (0181) 696 423 of (0181) 696 835.
Interne links
Kennisgeving van kapaanvragen

Bijlagen
Dode bomen 2007
Overzicht van dode bomen in Spijkenisse waarvoor een kapvergunning is aangevraagd (pdf; 20 KB)