Politie Limburg-Noord

Herstelbemiddeling: begeleid gesprek tussen jonge daders en hun slachtoffers


Datum: 25-10-2007
Tijd bericht: 11:26
Plaats: Venlo/Roermond
Bureau Halt, de Raad voor de Kinderbescherming, bureau Jeugdzorg en de politie Limburg-Noord hebben de handen ineengeslagen om herstelbemiddelingsgesprekken te organiseren. Herstelbemiddeling geeft jongeren en hun slachtoffers de mogelijkheid om door een gesprek te komen tot een constructieve vorm van herstel. Het is een vrijwillig aanbod en gebeurt door een deskundige onpartijdige bemiddelaar.

Een categorie jeugd maakt door hun onmaatschappelijk gedrag op velerlei manieren slachtoffers. Te denken valt onder andere aan vormen van pesten en treiteren, het aanrichten van kleine vernielingen en diefstallen. Kortom wangedrag door jeugdigen van 9 tot 18 jaar die daarvoor niet strafrechtelijk worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. Gezien de schade, pijn en vaak angst of woede die zij bij hun slachtoffers teweeg brengen, is bijstelling van hun gedrag echter wenselijk. Met financiële hulp van de Provincie Limburg is een speciaal team Herstelbemiddeling opgericht waar ouders, slachtoffers, scholen, verenigingen en dergelijke een beroep op kunnen doen.

Herstelbemiddeling wil risicojongeren en slachtoffers de mogelijkheid bieden om door een gesprek te komen tot een constructieve vorm van herstel. De bedoeling is om zowel het slachtoffer als de minderjarige en zijn ouders, actief te laten deelnemen in het zoeken naar een aanvaardbare vorm van herstel van de schade (financiële, morele schade of psychisch leed). De jongere wordt gestimuleerd om zelf verantwoordelijkheid te nemen in het herstellen van de schade aan het slachtoffer: rechtstreeks herstel in natura, plaatsvervangende arbeid, moreel herstel (excuses, een gesprek) of financieel herstel. De ouders worden nauw betrokken want zij blijven tenslotte aansprakelijk en verantwoordelijk voor hun kind. Uiteindelijk zal bemiddeling ook kunnen bijdragen tot de afname van grensoverschrijdend gedrag.

Voor de aanvraag van een herstelbemiddelingsgesprek of nadere informatie kan contact worden opgenomen met Bureau Halt, telefoonnummer 077-351 70 00.