Gemeente Helmond


Controle levert veel overtredingen op

De regels voor de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren worden slecht nageleefd.

Een grootschalige controle, op 12 oktober jongstleden, op de naleving van de regels voor de verkoop van alcohol en tabak aan jongeren bij supermarkten en horecazaken leverde veel overtredingen op. Tijdens die controle werden bij de horecazaken ook de kansspelautomaten en behendigheidsautomaten gecontroleerd.

De controleactie werd gehouden door de gemeente en de stichting Stadswacht Helmond op basis van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV), de Overlastverordening en de Drank en Horecawet.

Supermarkten:
In totaal werden die dag 20 supermarkten gecontroleerd. 8 supermarkten waren in overtreding omdat de aankondigingen dat, géén alcohol en tabak mag worden verkocht aan jongeren beneden 16 jaar, niet in orde waren. Ook is gekeken of er bij de kassa werd aangegeven, dat er geen alcohol of tabak verkocht wordt verkocht aan jongeren beneden 16 jaar. Dit was bij 11 supermarkten niet het geval. Er werd die dag niet geconstateerd dat er drank of tabak werd verkocht aan jongeren. In één winkel werd wel een 14 jarige aangetroffen, die op dat moment de feitelijke leiding had. Alle gegevens zijn doorgegeven aan de Voedsel en Waren Autoriteit die de komende tijd extra controles gaat uitoefenen en gaat handhavend op het naleven van de regels.

Horecazaken
Verder werden er in totaal 54 horecazaken gecontroleerd. Slechts 15 horecazaken hadden alles in orde, zowel wat betreft de aankondigingen als de speelautomaten. 26 horecazaken hadden bij de ingang geen aankondigingbord dat aan jongeren geen drank wordt verkocht en bij 28 bedrijven ontbrak deze verplichte aankondiging binnen in de zaak. In 15 horecazaken waren de verplichte aankondigingborden met de regels voor de verkoop van tabak niet aanwezig. Er werd tijdens de controleactie niet geconstateerd dat er drank of tabak verkocht werd aan jongeren beneden de 16 of 18 jaar wat betreft de verkoop van sterke drank.

Speelautomaten
Ook op het gebied van de speelautomaten was er nogal wat mis. Bij 11 horecazaken werden speelautomaten aangetroffen waarvoor geen vergunning bleek te zijn afgegeven. In één geval werd een illegale, niet goedgekeurde speelautomaat aangetroffen. Bij een andere zaak werd een illegale, niet goedgekeurde, behendigheidsautomaat aangetroffen. Deze zijn verwijderd.

Sancties
De horecaondernemers met een speelautomaat zonder vergunning in hun zaak, hebben een proces verbaal gekregen. Voor de andere zaken die niet in orde zijn, krijgen ze brief van de gemeente met daarin een termijn dat die zaken op orde moeten zijn. De controlegegevens worden bovendien doorgegeven aan de Voedsel en Waren Autoriteit, de instantie die ook toeziet op de naleving van de wettelijke regels.