Gemeente Helmond


Asbest in isolatie verwarmingsleiding.

De verbouwing van de zolder van het kasteel loopt vertraging op omdat er asbest is aangetroffen.

Bij een bouwkundig onderzoek naar de mogelijkheden om de zolder van het kasteel te kunnen gebruiken voor activiteiten van het museum, is in het isolatiemateriaal van één van de verwarmingsleidingen asbest aangetroffen. Het betreft een leiding van ongeveer 50 meter lengte, die zon 40 jaar geleden, is geïsoleerd met dit materiaal.

Voorzorgsmaatregelen
De gemeente heeft meteen voorzorgsmaatregelen getroffen om te voorkomen dat het asbest zich kan verspreiden. De zolderruimte is afgesloten, het personeel is ingelicht en een gecertificeerd bedrijf heeft opdracht gekregen de aard en omvang van de asbestvervuiling te onderzoeken. De eerste resultaten van dit onderzoek wijzen op een zeer beperkte vervuiling. Het betreft de zogenaamde witte asbest, een soort die het minst gevaarlijk is. De vervuiling zit alleen op de zolder aan de westzijde (kanaalzijde) van het gebouw. In de monsters die op andere plaatsen in het gebouw zijn genomen, is geen asbest aangetroffen.
Er is op dit moment geen gevaar voor de gezondheid in de rest van het gebouw en alle activiteiten kunnen gewoon doorgaan.

Saneren
De situatie is niet van dien aard dat de gemeente wettelijk verplicht is de asbest direct te saneren. Om alle risicos uit te sluiten dat zal op termijn wel gebeuren. Het is namelijk de bedoeling dat de zolder gebruikt gaat worden bij bestaande en nieuwe activiteiten in het kasteel en het museum. Die plannen lopen nu vertraging op. De kosten van de sanering zijn nog niet precies aan te geven, maar er moet rekening gehouden worden met een bedrag tussen de 100.000,-- en 200.000,--

Activiteiten gaan gewoon door
Ook is nog niet precies aan te geven wat de gevolgen zijn voor het gebruik van het gebouw in de periode dat de isolatieleiding gesaneerd wordt. Met het plannen van die werkzaamheden zal zo veel als mogelijk rekening worden gehouden met de diverse activiteiten in het kasteel en in het museum. Zo zullen activiteiten in de nabije toekomst zoals Het kasteel van Sinterklaas en huwelijken gewoon door kunnen gaan.