Vogelbescherming Nederland


Anna Cosper uit Kampen wint animatiewedstrijd 'Natuurlijke Klimaatbuffers'

Zeist, 24 oktober 2007 - De 25âjarige Anna Cosper uit Kampen is winnaar geworden van de animatiewedstrijd van Vogelbescherming Nederland, gefinancierd door Klimaat voor Ruimte. Afgelopen zomer schreef Vogelbescherming de wedstrijd uit onder studenten van media-academies. De studenten moesten een storyboard maken voor een animatiefilm van 30 seconden over klimaatbuffers. De beste twee inzendingen worden daadwerkelijk verwerkt tot een sprankelend filmpje en vertoond op internet en tv.

De eerste prijswinnaar is Anna Cosper uit Kampen. Haar storyboard sprong er volgens de jury bovenuit vanwege de humoristische aanpak. Cosper, recent afgestudeerd aan Hogeschool Artez in Zwolle, vergelijkt in het filmpje de natuurlijke klimaatbuffers op humoristische wijze met een pan met mosselen. Ook heeft ze de animatiefilm al in klei uitgewerkt. Juryvoorzitter Danny Smit: "De jury heeft voor Cosper gekozen, omdat we denken dat ze het meeste talent heeft en de animatiefilm qua idee, beeld en gebruikte humor het meest aanspreekt."

De top 3 wordt compleet gemaakt door Erik Butter, van Hogeschool Artez in Zwolle en Maarten Berkers van de HKU in Utrecht. De storyboards van Cosper en Butter worden door bureau Karma, onderdeel van VHU Europe, omgezet in professionele animatiefilmpjes. De verwachting is dat de twee filmpjes begin volgend jaar hun première zullen beleven.

De wedstrijd bleek geen gemakkelijke opdracht voor de deelnemers, want het begrip klimaatbuffer is nog maar nauwelijks bekend in Nederland. De filmpjes moeten - samen met de binnenkort te verschijnen publieksbrochure â ervoor zorgen dat meer mensen geïnteresseerd raken in klimaatbuffers als natuurlijk antwoord op de klimaatverandering.

Klimaatbuffers zijn ruige gebieden waar de natuur zijn gang kan gaan en water de ruimte krijgt. Het gaat altijd om gebieden die een sponswerking hebben, die water kunnen vasthouden bij overstroming en regenval en het bij droogte geleidelijk weer loslaten. Met klimaatbuffers zijn we dus beter voorbereid op de extreme wateroverlast en droogtes die we de komende jaren kunnen verwachten. Deze natuur is niet alleen goed voor onze veiligheid, maar het is ook een mooie en prettige plek om bij te wonen en recreëren.


---