Ingezonden persbericht


'Volgende terroristische aanslag zal een digitale zijn'

Onderzoek VNU Exhibitions: ICT-professionals hebben weinig vertrouwen in bestrijding cybercrime door overheid

Utrecht, 25 oktober 2007 - Bijna de helft van de ICT-professionals in Nederland verwacht binnen afzienbare tijd een digitale terroristische aanslag. De Nederlandse overheid is volgens hen niet bij machte cybercrime nationaal en internationaal te bestrijden. Dit blijkt uit onderzoek dat VNU Exhibitions heeft laten verrichten aan de vooravond van de vakbeurs Infosecurity.

Ruim negentig procent van de ondervraagde ICT-professionals heeft geen vertrouwen in de overheid op het vlak van digitale criminaliteitsbestrijding. Ze zien echter geen heil in het verschuiven van digitale diensten naar het bedrijfsleven. Als grote obstakels zien zij: commercieel niet interessant of mogelijke privacyschending. Wel gelooft het gros dat een betere samenwerking met het bedrijfsleven de kennis op ICT-gebied kan vergroten.

ICT-managers zijn ook niet onverdeeld enthousiast over het kabinetsbeleid op het gebied van de digitale overheid. Een meerderheid van 54 procent heeft er weinig tot helemaal geen vertrouwen in. Ruim eenderde van de ondervraagden is positief noch negatief. Twijfels zijn er met name bij de digitale gemeentelijke diensten, de digitale aangifte bij de politie en het elektronische patiëntendossier. Positiever is het oordeel van de experts over de digitale belastingaangifte en digitaal onderwijs.

Marloes van den Berg, projectmanager bij VNU Exhibitions Europe en verantwoordelijk voor de beurzen Infosecurity.nl/Storage Expo/LinuxWorld: "Volgens de door ons ondervraagde ICT'ers is de overheid op een aantal vlakken digitaal goed bezig, maar op een aantal gebieden ook niet. Opvallend aan dit onderzoek is dat ICT'ers een groot voorstander zijn van een nauwere samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, met aandacht voor kennisoverdracht en privacyregels."

De beurzen Infosecurity.nl/Storage Expo/LinuxWorld en het Tooling Event vinden 31 oktober en 1 november 2007 plaats in de Jaarbeurs Utrecht.

###

Over VNU Exhibitions
VNU Exhibitions Europe organiseert beurzen in Nederland en China. Met een pakket van vijftig vakbeurzen is VNU Exhibitions marktleider in Nederland. Het ICT-portfolio van VNU Exhibitions bestaat inmiddels uit twaalf succesvolle titels. VNU Exhibitions combineert scherp omlijnde concepten met een prijswinnende bezoekersmarketingmethodiek. Tot de bekendste titels behoren Overheid & ICT, Infosecurity.nl, Storage Expo, LinuxWorld en Zorg & ICT. VNU Exhibitions is met de ICT-beurzen marktleider in Nederland en België. Voor meer informatie: www.vnuexhibitions.com.

Noot voor de redactie (

Ingezonden persbericht