Provincie Groningen

voormalige gasfabrieksterrein Stadskanaal Samenwerkingsovereenkomst sanering en herontwikkeling voormalige gasfabrieksterrein Stadskanaal 25 oktober 2007

Op woensdag 24 oktober 2007 hebben wethouder Ferry Booij van de gemeente Stadskanaal, gedeputeerde Rudi Slager van de provincie Groningen en manager Real Estate Geert Huisman van Essent een samenwerkingsovereenkomst over het voormalige gasfabrieksterrein Stadskanaal ondertekend. Dit maakt de sanering en herontwikkeling van het terrein mogelijk, ruim 40 jaar na het staken van de gasproductie. In de overeenkomst wordt afgesproken hoe de kosten van ca. 3,5 miljoen worden verdeeld.

Samenwerkingsovereenkomst sanering en herontwikkeling voormalige gasfabrieksterrein Stadskanaal

Financiering
De helft van de kosten wordt gesubsidieerd door het ministerie van VROM in het kader van de programmatische aanpak van de noordelijke gasfabrieken. De andere helft wordt opgebracht door de drie ondertekenende partijen. Daarnaast draagt Essent (eigenaar van het terrein) een groot deel van de grond over aan de gemeente Stadskanaal voor het symbolische bedrag van 1 euro.

Verontreiniging
Tussen 1908 en 1965 was de voormalige gemeentelijke gasfabriek in Stadskanaal actief. Door de activiteiten van de voormalige gasfabriek is de bodem en het grondwater ernstig verontreinigd met cyanideverbindingen, creosoot, Polycyclische Aromatische Koolwaterstoffen (PAK) en zware metalen. De aard en omvang verontreinigingen in de grond en het grondwater zijn grotendeels in kaart gebracht.

Sanering
De gemeente zal het gasfabrieksterrein herontwikkelen als een laatste fase van de revitalisering van het Bedrijvenpark Stadskanaal. Momenteel wordt hard gewerkt aan een saneringsplan en een bestek voor de aanbesteding van de werkzaamheden. Naar verwachting kan de sanering in de tweede helft van 2008 worden gestart. Voorafgaand aan de sanering worden de opstallen gesloopt.

Vijf gasfabriekterreinen
In de provincie is de gemeente Stadskanaal een van de vijf gemeenten die een gasfabriekterrein heeft dat nog niet is schoongemaakt, naast Appingedam, Bedum, Pekela en Winschoten. Sanering van de vervuilde bodem is zeer kostbaar en marktpartijen haken af, omdat projecten moeilijk rendabel te maken zijn. Sinds 2001 stimuleert de provincie de vijf betrokken gemeenten om een oplossing te vinden voor deze complexe problematiek.

25 oktober 2007