GroenLinks Rotterdam

P E R S B E R I C H T

GroenLinks wil reclameverlichting 's nachts uit

Rotterdam, 25 oktober 2007

GroenLinks wil dat reclameverlichting en sierverlichting na 12 uur 's nachts uitgaat en dat straatverlichting vanaf dat tijdstip wordt gedimd. Dat voorstel heeft raadslid Arno Bonte aan het college van B&W gedaan. Hij wil ook dat Rotterdam aanstaande zaterdag meedoet aan de Nacht van de Nacht, het evenement waarbij één nacht in het jaar alle lichten uitblijven.

Uit recent onderzoek in opdracht van de Stichting Natuur en Milieu blijkt dat 9 van de 10 Nederlanders zich storen aan reclame- en sierverlichting die 's nachts brandt. Ook 's nachts brandende kantoorverlichting kan niet op veel sympathie rekenen. "Als alle onnodige verlichting vanaf 12 uur uitgaat, dan besparen we daarmee net zoveel energie als nodig is om 100.000 gezinnen van stroom te voorzien", rekent Bonte voor.

Op initiatief van GroenLinks experimenteert Rotterdam nu met het gebruik van energiezuinige LED-lampen in straatlantarens. De LED-technologie maakt het ook mogelijk om straatverlichting na middernacht te dimmen, zonder dat dat de sociale- of verkeersveiligheid in gevaar brengt. Daarnaast wil GroenLinks de straatverlichting uitrusten met een infraroodsysteem, waardoor ze 's nachts alleen gaan branden als er verkeer voorbij komt.


---