Gemeente Aa en Hunze


25-10-07 Oversteek Asserstraat - N34 gewijzigd

Sinds de hernieuwde openstelling van de N34 op 25 september 2007 is bij Gieten de aansluiting op de N34 gewijzigd. Bij de kruising Asserstraat - N34 (bij de verkeerslichten) mag men alleen nog rechtdoor de N34 oversteken. Links of rechts afslaan mag niet meer op deze kruising. De nieuwe aansluiting van Gieten op de N34 is nu ter hoogte van de aansluiting Oeleboom.

In de oude situatie kon het autoverkeer vanuit Gieten bij deze kruising kiezen uit drie richtingen: rechtsaf naar de rotonde, linksaf richting Emmen of rechtdoor de N34 oversteken. In de nieuwe - tijdelijke- situatie mag deze kruising alleen nog maar recht worden overgestoken. Ook het autoverkeer dat vanaf de N34 naar Gieten wil, mag hier niet meer afslaan. Zij moeten gebruik maken van de nieuwe rotonde ten zuiden van de kruising Asserstraat (aansluiting Oelenboom). Fietsers en bromfietsers kunnen de N34 nog steeds bij de Asserstraat oversteken via een vrij liggend pad.

Aanbevelingen
De gemeente Aa en Hunze wil samen met de provincie Drenthe aandacht vragen voor deze gewijzigde situatie en doet dat met een aantal aanbevelingen. Naast aanvullende bewegwijzering zijn er barrières geplaatst om de inrichting van de oversteek Asserstraat duidelijker en veiliger te maken. Door de benodigde bebakening is het zicht op het overige verkeer niet altijd optimaal. Sinds de openstelling van de N34 zijn al tal van verbeterpunten gerealiseerd.

Beide overheden willen naar aanleiding van opmerkingen van gebruikers en kleine incidenten de volgende gedragingen onder de aandacht brengen van de weggebruikers:

1. blijf altijd goed uitkijken bij deze oversteek;
2. handel altijd veilig naar de situatie, ook bij groen verkeerslicht;

3. rijd niet door het oranje verkeerslicht;
4. steek deze kruising alleen over en sla niet links of rechts af; let op: er wordt gehandhaafd op voornoemde punten.
5. fietsers nemen 2 seconden extra de tijd om goed te kijken of het autoverkeer gestopt is voordat ze de N34 oversteken;
6. fietsers gebruiken de nieuwe fietstunnel ter hoogte van de Eexterweg.

Einde tijdelijke situatie
Pas wanneer de gehele nieuwe aansluiting N34 - Gieten gereed is, zal de oversteek Asserstraat opgeheven worden. Naar verwachting zal dit eind 2008 gerealiseerd zijn.

kruising-N34-Asserstraat