Productschap Margarine


Home

25.10.2007

Nieuwe voedingsrichtlijnen

Het Voedingscentrum heeft de Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vertaald naar nieuwe voedingsrichtlijnen. Deze Richtlijnen Voedselkeuze zijn bedoeld als handvat voor consumenten en voedingsvoorlichters. Op basis van deze vertaling is de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum op enkele punten aangepast, en zijn er nieuwe aanbevolen hoeveelheden voor een groot aantal basisvoedingsmiddelen.

Aandachtspunten in de Richtlijnen Goede Voeding zijn: het belang van groente, fruit en volkoren producten als bron van voldoende vezels in de voeding; vis als bron van visvetzuren; het vermijden van zoveel mogelijk verzadigd en transvet en de beperking van de zoutinneming. De Richtlijnen Voedselkeuze bestaan uit: aanbevolen hoeveelheden basisvoedingsmiddelen, adviezen voor keuze binnen productgroepen, adviezen voor keuze van niet-basisvoedingsmiddelen.

Aanpassing Schijf van Vijf De Schijf van Vijf is aangepast door toevoeging van het aspect bewegen en het vervangen van de zalmmoot door een hele vis. Het aspect bewegen is toegevoegd door regel 2 (Niet te veel) te vervangen door Niet te veel en Beweeg.

Aanbevolen hoeveelheden
Voor diverse productgroepen is de aanbevolen hoeveelheid veranderd, zo ook voor de productgroep vetten en oliën, een van de vakken in de Schijf van Vijf. De aanbeveling voor deze productgroep bedroeg eerst 20 gram voor vrouwen en 35 gram voor mannen. De nieuwe aanbeveling is 45 gram voor vrouwen en 50 gram voor mannen. Opgesplitst naar de verschillende eetmomenten luidt de aanbeveling: 35 (mannen) of 30 (vrouwen) gram smeervetten, 10 gram bereidingsvet en 5 gram olie.

Driedeling productgroepen Onderdeel van de nieuwe Richtlijnen voedselkeuze vormen de adviezen aan consumenten voor het maken van een goede keuze binnen productgroepen. De driedeling bij voorkeur, middenweg en bij uitzondering voor het opdelen van producten binnen een productgroep, zoals reeds lange tijd door het Voedingscentrum gehanteerd, wordt vastgehouden omdat dit recht doet aan de variatie binnen de productgroepen en in de praktijk van de voorlichting goed blijkt te werken.

Wel zijn voor de driedeling per productgroep nieuwe criteria opgesteld uitgaande van de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Zo is er een extra criterium voor natrium opgenomen en een criterium voor transvetzuren (was eerst onderdeel van het verzadigd -vetcriterium). De nieuwe indeling voor de productgroep vetten en oliën is bij voorkeur halvarine, vloeibare bak en braadproducten, olie; middenweg: zachte margarine; bij uitzondering: harde margarine, hard bak en braad-, en frituurvet, roomboter.

Een volledig overzicht van de criteria en de wijze van afleiden is te vinden op de website van het Voedingscentrum: www.voedingscentrum.nl of op te vragen bij Nicole Vervaet van MVO, vervaet@mvo.nl, tel. 070-3195115.