Gemeente Groningen

Koopwaar blijft uitgestald in centrum, reclame op stoep geweigerd De reclameborden voor winkelpuien verdwijnen volgend jaar uit de binnenstad. Maar koopwaar mag op de stoep blijven staan, binnen een halve meter vanaf de gevel. En een vergunning daarvoor is straks niet meer nodig.

Dat stelt het college van B&W voor aan de gemeenteraad, na evaluatie van de proef om het uitstallingenbeleid in de binnenstad te verruimen. Koopwaar op de stoep draagt bij aan een aantrekkelijke uitstraling van de binnenstad. De reclame-uitingen op de stoep storen juist. "We willen niet allerlei reclame-uitingen op straat toestaan", zegt burgemeester Wallage. "Want reclame geeft verrommeling en dat willen we niet."

Enquête
De bezoekers van de binnenstad gaven gemiddeld het rapportcijfer 6,8. Dat blijkt uit evaluatie van het uitstallingenbeleid. Daarbij heeft een aantal binnenstadbezoekers een enquête ingevuld. En een evaluatiecommissie heeft de uitstallingen beoordeeld op toegankelijkheid, veiligheid en kwaliteit, maar ook op de sfeer in de straat.

Proef
Uitstallingen voor winkels in de binnenstad zijn sinds de jaren negentig verboden. Dit beleid is echter in 2004 als proef aangepast. Buiten het kernwinkelgebied mogen de winkeliers winkelwaren of reclame op de stoep stallen. De uitstallingen mogen maximaal vijftig centimeter vanaf de gevel staan. "We hebben een balans gezocht tussen alle belangen", aldus Wallage. "Maar het hoofdbelang is een open ruimte."

Vergunning
Het aantal winkeliers, dat uitstalvergunning aanvroeg, is lager dan gehoopt. Elf procent van de ondernemers vroeg zo'n vergunning aan - veel minder dan het streefgetal van 25 procent. De gemeente verwacht dat meer winkeliers hun waren gaan uitstallen als dat permanent wordt toegestaan. Om de regeldruk te verminderen, is straks geen vergunning meer nodig voor uitstallingen binnen vijftig centimeter vanaf de gevel. Bovendien wordt de eerste vierkante meter niet meer belast. Uitstallingen in het hart van de binnenstad zijn en blijven verboden. Gepubliceerd op: donderdag 25 oktober 2007
donderdag 25 oktober 2007:
Koopwaar blijft uitgestald in centrum, reclame op stoep geweigerd