Socialistische Partij

SP wil betere afspraken tussen corporaties en minister

18-10-2007 * De SP heeft bij de afronding van het debat over de PR-wijken van minister Vogelaar aangedrongen op duidelijkere afspraken tussen de woningcorporaties en de minister. Kamerlid Paulus Jansen diende twee moties in.

Betaalbare huurwoningen
De minister heeft met de vereniging van woningcorporaties Aedes afgesproken dat de corporaties de komende vier jaar 150.000 woningen gaan bouwen. Ze heeft echter geen afspraak gemaakt over de hoeveelheid betaalbare huurwoningen. De corporaties zijn de enige organisaties die deze woningen bouwen, daarom moeten daar duidelijke afspraken over worden gemaakt. Paulus Jansen: "Ik wil dat wordt vastgelegd dat de corporaties ten minste 70% van die 150.000 woningen in de categorie betaalbare huur realiseren. Daarom heb ik op dit punt een motie ingediend."

Vogelaar raadde de motie af, omdat ze vindt dat de afspraken over betaalbaarheid maar op lokaal niveau gemaakt moeten worden. Zeer merkwaardig, omdat ze op basis van deze redenering ook de afspraak over de totale productie van 150.000 woningen dan aan de regio's had kunnen overlaten. Zonder afspraken die zwart op wit staan is de kans levensgroot dat de corporaties zich steeds meer gaan richten op de bouw van dure woningen.

Huurhamonisatie
Jansen diende ook een motie in die minister Vogelaar oproept om met Aedes nadere afspraken te maken over de beperking van de huurharmonisatie. "Huurharmonisatie is een huurverhoging in één keer als een woning leegkomt. De nieuwe huurder moet dan dus fors meer betalen dan de oude huurder. Dergelijke huurverhogingen kunnen er flink inhakken. In Amsterdam heeft woningcorporatie De Alliantie recent vrijkomende maisonnettes in Watergraafsmeer in huur verhoogd van 450 naar 1150 euro per maand. Dat heeft niets meer met sociale huur te maken."

Maar ook op dit punt wil de minister de gemeenten het vuile werk laten opknappen. De betere betaalbare huurwoningen dreigen op deze manier in hoog tempo te verdwijnen, waardoor sociale huur nog sterker geconcentreerd wordt in een beperkt aantal wijken.

Goed nieuws
Er was ook nog goed nieuws. Minister Vogelaar is bereid om bij de beter vast te leggen dat ook projecten buiten de 40 PR-wijken in aanmerking kunnen komen voor financiering. Ook andere wijken kunnen dus profiteren van de afspraken tussen de corporaties en de minister.

Vandaag wordt er over de moties gestemd.