Dexia Bank


Dexia Tower, Weather Tower - who's afraid of red, green and blue ?

24/10/2007

Dexia & LAb stellen de Weather Tower voor

Het uitgangspunt van het project Who's afraid of Red, Green and Blue is de 145 meter hoge Dexia-toren in Brussel, waarvan de 4200 vensters individueel verlicht kunnen worden met LEDs. Het project gebruikt de gevel niet zozeer als een enorm scherm, maar legt de nadruk op het medium ervan, namelijk licht.

Het werk streeft naar een retoriek die de confrontatie weergeeft tussen de betekenis en de manieren om de schilderkunst te beoefenen, waarbij de relatie tussen het werk en de waarnemer centraal staat. Het werk is gebaseerd op elementaire lichtcodes en onderzoekt de symbolische waarde van de toren als stedelijk en dus collectief gegeven.

Verder introduceert dit project, dat licht met tijd verbindt, het begrip circadiaans ritme.

Een nieuw project uit de reeks Who's afraid of Red, Green and Blue zal in de komende twee maanden de weersverwachtingen voor de volgende dag in Brussel bekendmaken. Temperatuur, bewolking, neerslag en wind zullen aan de hand van kleuren en geometrische motieven worden weergegeven.

Aan de hand van een kleurencode wordt de temperatuur van de volgende dag vergeleken met het maandgemiddelde op basis van een kleurenschaal die gaat van paars (-6° of minder), blauw (-4°), cyaanblauw (-2°), groen (0°), geel (+2°) en oranje (+4°) tot rood (+6° of warmer).

Een voorbeeld: als de temperatuur van de volgende dag twee graden hoger ligt dan het maandgemiddelde, is de toren geel. Bovendien komt de schakering van deze kleur (donker/helder) overeen met de helderheid van de lucht.

De geometrische motieven worden gecreëerd aan de hand van een veld van vectoren bestaande uit kleine streepjes die voortdurend geheroriënteerd worden, zodat vormen, letters en cijfers kunnen worden weergegeven. Met deze motieven kunnen de bewolking, neerslag (regen, sneeuw, ijzel, enz.) en wind van de volgende dag worden voorgesteld.

Dexia Weather Tower

Weetjes ...

De Dexia-toren staat op het Rogierplein in 1210 Brussel en het project Weather Tower is zichtbaar elke nacht van 22 oktober tot 22 december, van zonsondergang tot zonsopgang.

De titel Who's afraid of Red, Green and Blue refereert aan de reeks uit de jaren 1950 `Who's Afraid of Red, Yellow, and Blue' van Barnett Newman.

De weersvooruitzichten op de Toren zijn afkomstig van het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België. www.meteo.be/meteo/view/

Kleurencode

* paars: -6° of minder

* blauw: -4°

* cyaanblauw: -2°

* groen: 0°

* geel: +2°

* oranje: +4°

* rood: +6° of warmer

© Kunstenaars

LAb

© Architecten

Philippe Samyn & Partners, M & J.M. Jaspers - J. Eyers & Partners

© Lichttechnicus

Barbara Hediger