ChristenUnie


Europees geld besteden aan kerntaken EU

Europees geld besteden aan kerntaken EU

euro.jpg donderdag 25 oktober 2007 12:47 Het Europees Parlement stemt deze week over de begroting van de EU. De eurofractie is van mening dat het de EU zich moet concentreren op kerntaken en het geld op basis daarvan moet besteden. Helaas kiest het EP er vandaag voor om in veel gevallen toch meer geld uit te geven.

Beide rapporteurs voor de EU-begroting Virrankoski en Itälä hebben terecht een enigszins kritische koers gevaren ten aanzien van de verhoging van de bedragen voor 2008. Daarvoor spreekt Bas Belder zijn waardering uit.

Helaas kiest het Europees Parlement er vandaag voor om in te veel gevallen toch meer geld uit te geven. Dat is de reden dat ik moeite heb met de paragrafen twee en vier van Verslag Virrankoski. Dat past onvoldoende bij een Europese Unie die zich wil concentreren op dat waar het goed in is, de kerntaken.

Tot slot, een bijkomend probleem dat instemming met het Verslag Virrankoski moeilijker maakt vormt amendement twee van de socialistische groep. Dat wijzigingsvoorstel wil seksuele en reproductieve rechten in het standpunt van het Parlement opnemen. Deze sluiten echter abortus provocatus niet uit. Deze term "seksuele en reproductieve rechten" is daarom ongepast. Aldus de stemverklaring van Bas Belder