Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | Oktober

* | Nota Integraal Horecabeleid

Nachthoreca blijft aan De Kaden

De gemeente Smallingerland heeft in de nota 'Integraal horecabeleid' geregeld wat wel en niet mag en kan in de horeca. Het college zal deze nota komende maand voorleggen aan de gemeenteraad. Het nieuwe beleid heeft onder andere betrekking op het vestigingsbeleid, de sluitingstijden en de leeftijdsgrens van 16 jaar.

Het nieuwe beleid, vervat in de Nota Integraal Horecabeleid, heeft onder andere betrekking op het vestigingsbeleid, de sluitingstijden en de leeftijdsgrens van 16 jaar.

Vestigingsbeleid

In Drachten is en blijft de Kaden het gebied voor de zogenaamde nachthoreca . Dat zijn de cafés en discotheken. Maar ook andere horeca
- restaurants, snackbars, broodjeszaken - hebben hun plek op de Kaden. Hier zijn dus alle soorten horeca toegestaan. Als uitgangspunt voor de Kaden geldt dat geen nieuwe horecazaken toegestaan worden in panden waar geen horecabestemming op rust.

Elders in Drachten en in de dorpen zijn ook horecabedrijven toegestaan, maar alleen zaken die overdag en 's avonds of een klein deel van de nacht open zijn.
Het college stelt de raad voor meer gelegenheid te bieden voor vestiging van nieuwe dag- en avondhoreca in het winkelcentrum van Drachten. Hierbij kan gedacht worden aan locaties op het nieuwe Raadhuisplein en aan de nieuwe Drachtstervaart.

Sluitingstijden

Op de Kaden zijn de sluitingstijden in het weekend gelijk gebleven: café's, discotheken en droge horeca in dit gebied mogen van zondag- tot en met woensdagnacht tot 1 uur, op donderdagnacht tot 2 uur, op vrijdag- en zaterdagnacht tot 5 uur open zijn.

Buiten de Kaden zijn de sluitingstijden enigszins vervroegd. Snackbars en restaurants buiten de Kaden en in de dorpen mogen tot 12 uur 's nachts open zijn.
Café's buiten de Kaden en in de dorpen mogen van maandag tot en met woensdagnacht tot 1 uur open zijn, op donderdagnacht tot 2 uur en op vrijdag- en zaterdagnacht tot 3 uur.

Leeftijdsgrens

Eén van de voorstellen aan de raad is om een leeftijdsgrens van 16 jaar in te stellen om een discotheek te mogen bezoeken. Dit zal een nieuwe maatregel zijn om alcoholgebruik door jeugdigen terug te dringen. De burgemeester kan voor bepaalde evenementen een uitzondering maken, maar dan kan hij daar wel voorwaarden aan verbinden zoals het tijdig sluiten.