Gemeente Smallingerland


* | 2007

* | Oktober

* | Molen De Rot

Molen 'De Rot' weer terug?

De Stichting Molen De Rot i.o. wil onderzoeken of herbouw van molen 'De Rot' in Rottevalle haalbaar is.

De Stichting Molen De Rot i.o. wil onderzoeken of herbouw van molen 'De Rot' in Rottevalle haalbaar is. Deze korenmolen stond sinds de tweede helft van de 17e eeuw aan de Lits, aan het Mounein. Er waren ooit plannen om deze 'open standerdmolen' naar Leeuwarden te verplaatsen. Dit is niet gebeurd omdat hij op 6 november 1921 tijdens een storm bezweek.
De oorspronkelijke plaats is niet geschikt voor herbouw van de molen omdat deze onvoldoende bereikbaar is voor publiek. Tussen de stichting en gemeente is overeenstemming over de plek waar deze molen wel zou kunnen herrijzen: een gedeelte van het parkeerterrein bij de opberghaven aan de Litszijde. Als de ruimtelijke ordeningsprocedure is afgerond en een bouwvergunning is verleend, zorgt de gemeente voor het bouwrijp maken.

De stichting in oprichting gaat nu eerst bezig met de financiering van het project door acties, subsidieverzoeken, sponsoring, enz. Men heeft goede hoop, omdat het om een cultuurhistorisch waardevol project gaat, waarin ook een stuk geschiedenis van Rottevalle is verwerkt: interessant voor Rottevalle zelf en interessant voor toeristen.