Politie Twente

donderdag 25 oktober 2007

( Politie Twente zet burgers in het zonnetje

Dertien inwoners van Twente zijn woensdagavond 24 oktober in het zonnetje gezet door korpschef Piet Deelman van de politie Twente. Ze werden ontvangen in het Politie Trainings Centrum in Borne. Alle dertien hebben op hun eigen manier een heldendaad verricht en zich ingezet voor de veiligheid en leefbaarheid in Twente.

Tijdens de bijeenkomst prees de korpschef de 'helden' voor hun inzet: "Wij willen burgers stimuleren om actiever te worden. Alleen met elkaar zijn wij in staat onze veiligheid te behouden. Jullie zijn voorbeelden van actieve mensen die er door hun kordate optreden voor hebben gezorgd dat mensenlevens werden gered en dat overvallers en inbrekers werden aangehouden. Reden genoeg voor een schouderklopje."

De 'heldendaden'

Kind gered uit vijver

Een jongeman (17 jaar) was aan het vissen in Delden, toen hij een plons hoorde. Hij is onmiddellijk gaan zoeken en vond een jongetje van 4 jaar spartelend in het water: hij was met zijn fietsje de schuine helling het water in gereden. De man bedacht zich geen moment en is het water ingegaan om het jongetje van de verdrinkingsdood te redden.

Jongens brengen veelpleger aan

Twee jongens van 15 en 16 jaar zagen in Almelo dat een vrouw werd beroofd van haar handtas die in haar fietstas zat. De jongens aarzelden geen moment en deden er alles aan om de verdachte vast te houden. Daarbij werd de fiets van de een en de kleding van de ander schade toegebracht. Echter de verdachte kon worden aangehouden en bleek een veelpleger te zijn!

Man redt invalide man van verdrinkingsdood Een 62-jarige man ziet in een vijver in Enschede een volwassen man liggen. Hij gaat te water en merkt dat het slachtoffer bewusteloos is. Totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd, houdt de 62-jarige het hoofd van het slachtoffer boven water en helpt de man aan de kant te komen. Het slachtoffer heeft het overleefd.

Man gered uit brandende auto
Vier burgers hebben met vereende kracht geholpen toen zij in Markelo een auto brandend tegen een boom aantroffen. Twee van hen hebben het portier ontzet en het slachtoffer uit de auto gehaald, terwijl de andere twee de brandende auto probeerden te blussen. Het slachtoffer heeft het ongeval overleefd.

67-jarige man houdt tasjesdief aan! Een bejaarde man zag in Enschede dat een 84-jarige dame werd beroofd van haar handtas bij een pinautomaat. De 67-jarige man bleek een marathonloper te zijn en zette de achtervolging in. Enige straten verder kon de 23-jarige dader overmeesterd worden waarna de politie hem in de boeien sloeg.

Familie geeft zware jongens aan

In Diepenheim zag een gezin een auto zich verdacht ophouden in de buurt. Ze vertrouwde het niet en waarschuwde de politie. Totdat deze arriveerde, heeft het gezin de inzittenden nauwlettend in de gaten gehouden en deze gegevens doorgespeeld aan de politie, waardoor de verdachten konden worden aangehouden. Het bleek te gaan om twee zware jongens die in verschillende politieregio's bekend stonden wegens meerdere delicten.

Dronken bestuurder overmeesterd Drie getuigen zagen op de A1 een auto rijden die gevaarlijk weggedrag vertoonde. Alle drie waarschuwden ze de politie die toen telefonisch de rit kon volgen. Bij Bathmen ging het mis: de bestuurder van de verdachte auto wist een groep wegmedewerkers niet te omzeilen, waarbij één van hen gewond werd. De getuigen stopten daarop hun auto, verleenden eerste hulp, haalden de sleutels uit de auto van de verdachte en wachtten tot de politie kwam om hem te arresteren. De verdachte bleek te veel alcohol genuttigd te hebben.

Bedankt
De heer Deelman bedankte de aanwezigen voor hun daadkrachtige optreden en had voor hen een korpsgeschenk en een bos bloemen. Na afloop van het officiële gedeelte was er een rondleiding in het Trainingscentrum. Daarna werd onder het genot van een hapje en een drankje nog even nagepraat, waarna de avond werd afgesloten. De aandacht werd door de 'helden' erg gewaardeerd.

---- --