Gemeente Utrecht

Kinderen krijgen sportadvies

In de maand november krijgen kinderen uit groep 6 van verschillende basisscholen in de wijken Noordwest, Overvecht, Zuidwest en in de subwijken Lombok, Majella en Hoograven een sportadviestest. Deze test mondt uit in een sportadvies. Doel van het sportadvies is kinderen en hun ouders te interesseren voor een sport die bij het kind past. De gemeente Utrecht wil dat kinderen gaan sporten omdat sport bijdraagt aan de gezondheid en een goede ontwikkeling van het kind. Het blijkt dat kinderen uit deze wijken en buurten minder vaak sporten dan elders in Utrecht.

De sportadviestest is een fysieke test, waarmee kinderen worden getest op kracht, lenigheid, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen. Het advies bestaat uit een lijst van maximaal 10 sporten die het meest geschikt zijn voor het individuele kind. Rond de kerstvakantie krijgen de kinderen de uitslag van de sportadviestest uitgereikt en ontvangen zij een lijst met verenigingen die deze sporten aanbieden. De jeugdverpleegkundige zal bij het eerstkomende consult het kind vragen of hij/zij iets met het advies heeft gedaan. De uitkomsten worden opgenomen in een rapportage.

De test wordt de scholen sinds 2004 gratis aangeboden. In 2006 is deelnemers uit de eerste test (nu groep 8) gevraagd of zij het advies hebben gebruikt en op een sportvereniging zijn gegaan of een andere sport zijn gaan beoefenen. Uit deze enquête kwam naar voren dat meer kinderen in verenigingsverband zijn gaan sporten. In het najaar van 2008 wordt de enquête opnieuw uitgevoerd.

In zowel de Kinderpeiling Sport 2004, als in de Kinderpeiling Sport 2007 is in bovenstaande wijken in Utrecht een bewegingsachterstand geconstateerd. Ondanks een groei van 7% in deze drie jaar, ligt het aantal sportief actieve kinderen nog steeds onder het stedelijk gemiddelde van 63%.

Het sportbeleid 2007 ­ 2010 zet actief in op het bereikbaar maken van sportbeoefening voor alle Utrechters, door sportstimulering, het verbeteren c.q. nieuwbouwen van accommodaties, inzet op wijksport en financiële bereikbaarheid van het sporten.

Noot voor de media

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Gemeente Utrecht, Bestuurscommunicatie, Natalja Talitsch, 030- 286 10 15.