VVD


25-10-2007

EP neemt Europese prioriteiten op in de begroting

Zojuist heeft het Europees Parlement de eerste stap naar een EU begroting voor 2008 gezet. Het totaal aan betalingen is uitgekomen op 0,99% van het gezamenlijke BNI van de lidstaten. Op basis hiervan zal het EP met de Raad onderhandelen.

Twistpunten zijn zeer waarschijnlijk het extra geld dat nodig is voor Galileo (EU satellietnavigatie) en het Europees Instituut voor Technologie (EIT). Maar ook de financiering van de extra uitgaven voor Kosovo en Palestina (EUR 260 miljoen) en het wegwerken van de achterstallige betalingen van de Europese Unie (RALs).

Begrotingsspecialist Jan Mulder (VVD): "De VVD steunt, net als de Nederlandse regering, Galileo en het EIT. Echter voor de financiering van beide projecten wil de VVD niet dat er in de onderzoeksfondsen wordt gesneden, zoals enkele lidstaten willen. Juist daar is Nederland al jarenlang netto-ontvanger en al eerder kortte de Raad die fors. De VVD kant zich dan ook tegen het dichten van het ontstane gat met geld dat naar Nederlandse onderzoekscentra of bedrijven hoort te gaan."

Het EP voorziet in haar eerste lezing EUR739 miljoen aan extra vastleggingen en EUR400 miljoen aan extra betalingen voor beide projecten. Volledig in lijn met het voorstel van de Europese Commissie (zie noot). Die wil de financiering voor beide projecten met de overgebleven landbouwfondsen in 2007 en 2008 bekostigen. De VVD eurofractie kan zich vinden in het voorstel van de Commissie, omdat het niet ten koste gaat van enig landbouwprogramma en omdat er door deze oplossing geen extra geld nodig is. Aan de Nederlandse wens om niet meer dan 1% van het BNI aan Europa uit te geven, wordt hiermee ook voldaan.

Verder stelt het EP voor EUR87 miljoen uit het flexibiliteitinstrument (onvoorziene uitgaven) beschikbaar te stellen voor o.a. humanitaire hulp aan Palestina en wederopbouw in Kosovo. De rest van het benodigde bedrag kan worden gevonden in de huidige begroting. "De VVD steunt het versterken van de rol van de EU in deze gebieden. Wel moet er een duidelijke strategie voor de voorgenomen bestedingen zijn. Het EP heeft daarvoor met dit financieringsvoorstel de eerste stap gezet", aldus Jan Mulder (VVD).

Verder heeft het EP, om de achterstallige betalingen van de Europese Unie weg te werken, de betalingen voor de Structuur, Cohesie en Plattelandsfondsen verhoogd. Mulder (VVD): " Het gaat hier om verplichtingen die de EU in het verleden is aangegaan. De achterstand loopt echter ieder jaar op en bedraagt nu bijna EUR94 miljard. Het is nodig dat de Europese Commissie, maar ook zeker de lidstaten, harder hun best doen om de achterstand weg te werken, zodat we in de toekomst niet voor onaangename verrassingen komen te staan."

Het voorstel van de Commissie t.a.v. Galileo en het EIT houdt een herziening van de meerjarenbegroting voor 2007-2013 in. De herziening blijft echter onder 0,03% van het BNI in de EU. Conform art 22 van het Inter Institutioneel Akkoord (IIA) is voor goedkeuring in de Raad daarom niet unanimiteit vereist, maar een gekwalificeerde meerderheid. In het EP is een meerderheid vereist, met minimaal 60% van de uitgebrachte stemmen.