VVD


25-10-2007

Investeringsfonds voor biobrandstoffen en proefproject voor verbeteren dierenwelzijn

De plenaire vergadering van het Europees Parlement in Straatsburg heeft vandaag een groot aantal voorstellen van VVD-europarlementariër Jan Mulder aangenomen.

De meest opvallende daarvan zijn een speciaal investeringsfonds voor projecten gericht op biobrandstoffen en bioraffinage en een proefproject gericht op de ontwikkeling van diervriendelijkere veehouderij methoden, zoals alternatieven voor de castratie van varkens en het onthoornen van koeien. Mulder: "Ik ben zeer tevreden over de uitslag van deze stemming. Het toont aan dat het Europees Parlement net als de VVD belang hecht aan het versterken van de concurrentiekracht van de Europese landbouwsector en het sociale draagvlak."

Als rapporteur voor de landbouwbegroting deed Jan Mulder nog een groot aantal andere voorstellen, waarvan het merendeel vandaag is ondersteund. Een van die voorstellen stelt meer geld beschikbaar voor het ontwikkelen van markervaccins en testmethoden voor besmettelijke dierziekten zoals MKZ, varkenspest en blauwtong. Tegelijkertijd stelt het voor dat er ook meer nadruk moet liggen op
consumentenvoorlichting. Mulder: "De beschikbaarheid van goede vaccins is cruciaal bij de bestrijding van besmettelijke dierziekten en daarnaast moet ook duidelijk gemaakt worden dat vlees afkomstig van gevaccineerde dieren 100% veilig is."

Verder werden voorstellen van Jan Mulder aangenomen om meer geld vrij te maken voor schoolfruit en schoolmelk. Het geld voor schoolmelk mag nu ook worden aangewend voor andere zuivelproducten. Een ander aangenomen voorstel verhoogt de beschikbare bedragen voor de harmonisering van Maximale Residu Limieten (MRL's). Mulder: "Het feit dat deze MRL's nog steeds niet geharmoniseerd zijn in de EU zorgt voor belemmeringen op de handel in groente en fruit en daarnaast voor verwarring bij consumenten."

Het is nog niet zeker of de voorstellen van het parlement ook daadwerkelijk in de EU begroting worden opgenomen. De Raad van ministers van financiën zal hier haar oordeel nog over moeten vellen.