Gemeente Wervershoof


Schoolzwemmen stopt tot tariefoplossing is gevonden

25 okt 2007
Hangende een verschil van inzicht tussen gemeente en zwembad De Zeehoek over de tarieven is zwemles voor scholen voorlopig stopgezet. Aan een oplossing wordt gewerkt.

Afgelopen maandag hebben de scholen een brief ontvangen van De Zeehoek, waarin hen is medegedeeld dat het schoolzwemmen per direct stopt. Als reden noemt het bestuur van De Zeehoek een conflict met de gemeente over de hoogte van de vergoeding.

De gemeente vindt dat het schoolzwemmen daar niet onder mag lijden. Daarom is de schoolbesturen een alternatief aangeboden in de vorm van zwemles in zwembad De Waterhoorn in Hoorn, inclusief busvervoer. De scholen hebben echter na dit aanbod een brief doen uitgaan naar de ouders, waarin zij mededelen dat het schoolzwemmen voorlopig niet plaatsvindt.

Wat is de situatie?
De gemeente is vanaf augustus 2006 met het bestuur van zwembad De Zeehoek in gesprek over de tarieven van het schoolzwemmen. Tot dan toe werd het schoolzwemmen vergoed op basis van een bedrag per deelnemende leerling. De gemeente en De Zeehoek geven de voorkeur aan een tarief per uur.

Een voorstel van De Zeehoek over de wijze van berekening van het uurtarief is voor de gemeente niet acceptabel, omdat daarin zaken 'dubbel' worden toegerekend. Ook een advies van de accountant van De Zeehoek over de berekeningswijze leidde niet tot overeenstemming.

Sportfondsen Nederland, een externe deskundige, bevestigde in grote lijnen de visie van de gemeente over de wijze van berekening. Uitgaande van het advies van Sportfondsen Nederland om uit de impasse te komen, heeft de gemeente het bestuur van De Zeehoek aangeboden het budget voor 2007 met een bedrag van tienduizend euro te verhogen. De Zeehoek heeft hierop niet gereageerd, maar wel per brief aangegeven dat zij de scholen op 22 oktober zou laten weten dat het schoolzwemmen per direct zou stoppen.

Uit een overleg met de schoolbesturen en -directies blijkt dat het schoolzwemmen als een groot goed wordt ervaren, maar dat het tegelijkertijd organisatorisch een heel zware druk op de scholen legt. Ons aanbod om zwemles in Hoorn te laten geven, een alternatief dat per direct beschikbaar is en inclusief vervoer tegen een lagere prijs dan De Zeehoek in rekening zou brengen, is dan ook niet overgenomen. De gemeente onderzoekt nu op welke wijze het bewegingsonderwijs toch op peil kan worden gehouden.

Ons adres: Raadhuisplein 1 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl Telefoon: 0228-587171
Privacy|Colofon|Copyright|Proclaimer|Google