Ministerie van Buitenlandse Zaken

VN: Samenwerking op milieugebied draagt bij aan conflictpreventie

25 okt 2007 | Samenwerking op milieugebied draagt bij aan het versterken van vertrouwen tussen landen en daarmee aan conflictpreventie. Voorbeelden hiervan zijn het gezamenlijke beheer van regionale wateren, bossen en natuurparken.

Dat staat in de 'Global Environment Outlook: environment for development' van het United Nations Environment Programme (UNEP). Dit rapport is donderdag in New York gelanceerd.

Milieu is een van de Millennium Development Goals en een van de speerpunten uit de beleidsbrief van minister Koenders (Ontwikkelingssamenwerking). Koenders ondersteunt de call to action van de Global Environment Outlook van harte: de handen moeten ineen worden geslagen om het hoofd te bieden aan mondiale uitdagingen op milieugebied. "Ontoereikende energievoorziening vormt voor veel ontwikkelingslanden een belangrijk obstakel voor verdere groei" aldus Koenders.

Global Environment Outlook heeft onderzocht wat de gevolgen zijn van de veelal verslechterende milieuveranderingen voor de mondiale kwaliteit van leven. In veel gevallen zijn het de armen, ouderen, kinderen, vrouwen en de lokale bevolking die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van milieuveranderingen.

Meer informatie


* lees hier de 'Global Environment Outlook' Externe link


* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Millennium Ontwikkelingsdoel 7: in 2015 leven meer mensen in een duurzaam leefmilieu