Ingezonden persbericht


Persbericht 25 oktober 2007

Fototentoonstelling `Langs het IJsselmeer` van Bert Verhoeff in Nieuw Land

Lelystad - De 75ste verjaardag van de dichting van de Afsluitdijk is voor fotograaf Bert Verhoeff de aanleiding geweest om het IJsselmeergebied in beelden te vangen. Hetzelfde dijkjubileum is voor Nieuw Land Erfgoedcentrum de reden om van begin november 2007 tot begin januari 2008 een keuze uit de foto's van Verhoeff ten toon te stellen. Dit gebeurt onder de titel van de publicatie waarin Verhoeff zijn foto's heeft geboekstaafd: 'Langs het IJsselmeer'.

Verhoeff heeft zich voor zijn zwerftocht door het IJsselmeergebied laten inspireren door het in 1914 verschenen Verkade-album 'Langs de Zuiderzee'. Dat album werd samengesteld door Jac. P. Thijsse die een beeld wilde geven van de Nederlandse binnenzee voordat deze werd afgesloten en gedeeltelijk ingepolderd. Thijsse liet zien dat de Zuiderzee destijds een groot open water was waar duizenden vrachtvaarders en vissers hun brood verdienden. Anno 2007 is het IJsselmeer vooral een ruime recreatieplas waarop vissersboten nauwelijks meer te vinden zijn. Verhoeff heeft de activiteiten op en rond het IJsselmeer in tal van kleurenfoto's gevangen. Aangezien zijn foto's in verschillende jaargetijden zijn gemaakt, geven ze een indringend beeld van de vrijetijdsbesteding in het natte hart van Nederland. Daarnaast heeft de fotograaf een geslaagde poging ondernomen om de ruimtelijkheid van het IJsselmeergebied in beeld te brengen.

Bij zijn wandelingen, fiets- en vaartochten, en rondvluchten werd de fotograaf begeleid door Rolf Bos, journalist van De Volkskrant. Bos heeft aan Verhoeffs foto's een aantal verhalen toegevoegd die een link leggen tussen het Zuiderzeegebied van 1914 en de IJsselmeerregio van 2007. Dat het natte hart van Nederland inmiddels als een fascinerend 'speelmeer' gekarakteriseerd kan worden, is een onontkoombare conclusie bij het bekijken van Verhoeffs werk.

Bert Verhoeff is free lance fotograaf en woonachtig in Bussum. Hij maakt veel tentoonstellingen en fotoboeken waarin mens en landschap centraal staan. Van 1989 tot 2004 werkte hij voor De Volkskrant. Daarvoor was hij actief voor verschillende dag- en weekbladen. Voor zijn werk won hij in 1984 de Zilveren Camera en in 1988 werd hij uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar. Omdat Verhoeff bestuurslid is van het Fotofestival Naarden en hij met enige regelmaat lessen geeft, profiteert ook een jongere generatie fotografen in ruime mate van zijn kennis en ervaring.

'Langs het IJsselmeer. Fototentoonstelling van Bert Verhoeff over het IJsselmeer' is van 2 november 2007 tot en met 6 januari 2008 te zien in Nieuw Land Erfgoedcentrum aan de Oostvaardersdijk 01-13 te Lelystad. Voor openingstijden zie: www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl. De tentoonstelling wordt begeleid door een boek waarin Verhoeff een mooie reportage van zijn zwerftochten langs het IJsselmeer heeft gegeven. Het fotoboek is voor een bedrag van ¤ 29,50 verkrijjgbaar in de winkel van Nieuw Land.

()