Persberichten Eemland zuid, 12.55 uur

Utrecht, 25-10-2007

Snelheidscontrole

AMERSFOORT - De politie heeft op woensdag 24 oktober van 14.15 uur tot 16.00 uur een snelheidscontrole op de Ruimtevaart gehouden. Van 783 voertuigen werd de snelheid vastgelegd, 46 bestuurders hielden zich niet aan de maximumsnelheid van 50 km/u. De hoogste snelheid was 75 km/u.

Vechtpartij

AMERSFOORT - In de nacht van woensdag 24 op donderdag 25 oktober gingen twee mannen met elkaar op de vuist. Eén van hen moest naar het ziekenhuis.

Rond 02.30 uur kreeg de politie de melding van een vechtpartij op de Wagnerstraat. Ter plaatse troffen de agenten twee vechtende mannen op straat aan. Beide mannen waren gewond. Zij werden gescheiden en beiden, mannen van 38 en 50 jaar oud en afkomstig uit Amersfoort, werden aangehouden.

De verdachten hadden letsel in hun gezicht. De 38-jarige man had onder andere twee loszittende tanden. Die zullen in de loop van donderdag 25 oktober in het ziekenhuis of bij een tandarts vastgezet moeten worden.

De verdachten zijn in het politiebureau ingesloten. De politie stelt een onderzoek naar de aanleiding van de vechtpartij en ieders rol daarin.

Verlichting

LEUSDEN - Bij een fietsverlichtingscontrole op de Heiligenbergerweg bleek op woensdagavond 24 oktober dat de meeste fietsers hun verlichting goed in orde hadden. Bij zes fietsers was dat niet het geval: zij werden bekeurd.

Vernieling en bedreiging

AMERSFOORT - Op woensdag 24 oktober werd een auto beschadigd en een jongeman bedreigd.

Rond 16.40 uur wilde een 19-jarige jongen uit Amersfoort op het Operaplein in zijn auto stappen. Hij hoorde wat achter zich en zag een groep van ongeveer 15 jongelui staan. Hij stapte vervolgens is, maar hoorde dat iets tegen zijn auto werd gegooid. Hij stapte uit en zij iets tegen de groep. Eén van hen reageerde dat zij maar een nootje hadden gegooid.

Vervolgens kwam een jongeman naar hem toelopen en bedreigde hem verbaal met de dood. De politie kwam ter plaatse, maar toen waren de verdachten al gevlogen. Het slachtoffer deed aangifte van vernieling, een deukje in de auto, en van de bedreiging.

Enkele familieleden van de 19-jarige Amersfoorter kregen het rond 17.15 uur op het Operaplein aan de stok met een groep jeugd. Een 28-jarige Amersfoorter stookte de boel op en werd aangehouden voor opruiing.

Geslotenverklaring

WOUDENBERG - Bij een controle op de naleving van de geslotenverklaring op de Voskuilerdijk werden aan het eind van woensdagmiddag 24 oktober vijftien bekeuringen uitgeschreven.

Parkeergeldwisseltruc

(Zie ook persberichten Eemland zuid d.d. 23-10-2007: 'Parkeergeldwisseltruc')

AMERSFOORT - Op woensdag 24 oktober deed een bejaarde vrouw aangifte van poging van diefstal op maandag 22 oktober. Het ging daarbij om de parkeergeldwisseltruc. Aanvankelijk had zij geen aangifte willen doen, maar zij had op 23 oktober een kabelkrantbericht gezien over een soortgelijke wel geslaagde parkeergeldwisseltruc.

Op maandag 22 oktober bevond een 72-jarige vrouw uit Amersfoort zich op het Pieter Statstokerf. Daar werd zij aangesproken door een Engels sprekende man. De man wilde parkeergeld wisselen. De vrouw pakte haar portemonnee, maar bij het geld wisselen kreeg zij 'hulp' van de man. Zij merkte echter dat hij probeerde bankbiljetten uit de portemonnee te trekken, waarop zij vlug haar portemonnee terugtrok. Daardoor wist zij te voorkomen dat de man in zijn opzet slaagde. Daarna liep de verdachte weg.

Het signalement van deze verdachte komt geheel overéén met een geslaagde parkeergeldwisseltruc die dag op het Duikerf.

De verdachte was een licht getinte man van 40 - 45 jaar, 1.70 - 1.75 meter, normaal tot gezet postuur en kort zwart haar. Hij droeg een zwarte lederen jas en zag er verzorgd uit. Hij sprak Engels.

De politie wordt de afgelopen tijd op verschillende plaatsen in de regio geconfronteerd met deze parkeergeldwisseltruc. Elke keer gaat de Engels sprekende verdachte daarbij op dezelfde manier te werk: parkeergeld willen wisselen en het slachtoffer 'helpen' bij het wisselen. Door vingervlugheid weten zij dan meestal bankbiljetten weg te nemen. De signalementen komen niet in alle gevallen overeen, het Engels spreken wel.

De politie adviseert als u (in het Engels) om parkeerwisselgeld wordt gevraagd en u het maar enigszins niet vertrouwt, gewoon te antwoorden dat u geen geld kunt wisselen.

Mishandeling

AMERSFOORT - Een 28-jarige man uit Amersfoort werd op woensdag 24 oktober mishandeld door een 26-jarige plaatsgenoot.

Naar aanleiding van een relationeel conflict kregen rond 14.35 uur de twee mannen het op De Houtmanstraat met elkaar aan de stok. Daarbij werd de 28-jarige man door de ander met een stoeptegel aangevallen. Hij liep letsel in zijn gezicht op.

De politie kwam ter plaatse en het slachtoffer deed aangifte. De verdachte werd vervolgens in zijn Amersfoortse woning aangehouden. Hij is voor nader onderzoek in het politiebureau ingesloten.

Verkeerscontrole

AMERSFOORT - De politie heeft op woensdag 24 oktober op de Ringweg Koppel en diverse andere plaatsen een verkeerscontrole gehouden. Daarbij werden elf bekeuringen uitgeschreven: niet dragen autogordel (6), verlopen apk (2), niet handenvrij bellen (1), negeren geslotenverklaring (1) en rijden met ongeldig verklaard rijbewijs (1).

Fosforgranaat

WOUDENBERG - Op woensdag 24 oktober stuitten werklieden bij werkzaamheden op een fosforgranaat. Hij is later door de EOD onschadelijk gemaakt.

Rond 12.25 uur waren grondwerkers op de Witte de Withlaan bezig met graafwerkzaamheden. Daarbij raakte zij een voorwerp, dat daarop begon te roken. Zij waarschuwden de politie en brandweer. Daar het mogelijk om een explosief ging, werd de omgeving in een straal van 50 meter inclusief de daar aanwezige woningen ontruimd. De geëvacueerde bewoners werden in een nabijgelegen Cultureel Centrum opgevangen.

Personeel van de Explosieven Opruimings Dienst kwam ter plaatse. Uit onderzoek bleek het om een Engelse fosforgranaat te gaan. De granaat werd door de EOD geborgen en door hen onder politiebegeleiding naar de Leusderheide gebracht. Daar werd de granaat gecontroleerd tot ontploffing gebracht.