Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders bespreekt Nederlandse bijdrage aan Darfur en Afghanistan

25-10-2007 | Persbericht | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Tijdens zijn bezoek aan de Verenigde Naties (VN) in New York heeft minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking gesproken over het onderzoek naar een mogelijke bijdrage aan de VN-vredesmissie in Darfur (UNAMID). Daarnaast besprak hij de situatie in Afghanistan en hield hij een toespraak voor de Veiligheidsraad over geweld tegen vrouwen in conflictgebieden. Tevens zegde de minister financiering toe van een VN-Trustfund tegen geweld tegen vrouwen.

Koenders voerde op 23 oktober gesprekken met Jean-Marie Guéhenno, Onder-Secretaris-Generaal van de VN voor vredeshandhavingsoperaties en met Lynn Pascoe, Onder-Secretaris-Generaal politieke zaken van de VN. De grote focus op Darfur mag niet leiden tot een verwaarlozing van het Noord-Zuid-probleem in Sudan. Koenders sprak ook over de voorbereiding van het vredesoverleg over Darfur dat komend weekend in Libië plaats zal vinden. De minister zal daar namens de Nederlandse regering aanwezig zijn. Nederland is uitgenodigd vanwege zijn voorzitterschap van de Core Coordinating Group voor het Darfur-wederopbouwproces. Ook besprak hij met Guéhenno en Pascoe de situatie in Afghanistan en de VN-presentie in Uruzgan.

Koenders riep de Veiligheidsraad op de stilte rondom het geweld tegen vrouwen in conflictgebieden te doorbreken. "Verkrachting en ander seksueel geweld tegen vrouwen is een verschrikkelijke epidemie geworden en wordt ingezet als instrument voor oorlogsvoering. Dit moet stoppen", zei Koenders, die als enige minister die geen lid is van de Veiligheidsraad, de Veiligheidsraad toesprak.

Ook sprak de minister de Algemene Vergadering van de VN toe over de financiering van ontwikkelingshulp. Nederland komt als één van de weinige landen de internationale afspraken over hulp na. Koenders deed een oproep aan de G8-landen en opkomende donoren om eveneens hun beloftes en verantwoordelijkheden op dit punt na te komen, zodat de VN-ontwikkelingsdoelen (MDG's) in 2015 alsnog gehaald worden. Juist fragiele staten lopen achter bij het behalen van die doelen en de minister riep Secretaris-Generaal Ban Ki-moon op om bijzondere aandacht te besteden aan fragiele staten, één van de prioriteiten van Koenders' nieuwe ontwikkelingsbeleid.



Ministerie van Buitenlandse Zaken