Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

25 oktober 2007

Syntus als voorbeeld voor plattelandsgebieden in Groot Brittannië. BBC maakt reportage over Achterhoekse vervoerder

Eerder dit jaar heeft NedRailways (een dochter onderneming van NS) samen met vertegenwoordigers van Engelse overheden een bezoek aan openbaar vervoerbedrijf Syntus gebracht. Men was erg onder de indruk van de resultaten die Syntus met haar geïntegreerde openbaar vervoernetwerk de afgelopen jaren heeft behaald. Men constateerde echter dat de complexe regelgeving in Engeland een ontwikkeling als in het vervoergebied van Syntus (thans nog) niet mogelijk maakt.

Omdat de situatie in delen van Engeland sterk vergelijkbaar is met die van de Achterhoek in de tachtiger jaren wilde een aantal personen proberen om de discussie over de regelgeving aan te zwengelen. Dit heeft er, naar het nu blijkt, in geresulteerd dat de openbaar vervoerspecialist van de BBC een programma over Syntus samenstelt dat op 28 oktober a.s. wordt uitgezonden. Remko ten Brinke, Manager Marketing en Verkoop, is vandaag in de BBC studio's te Londen aanwezig en zal uitgebreid worden geïnterviewd. Syntus is trots op het feit dat zij als voorbeeld wordt gesteld voor een ontwikkeling die door lagere overheden in Engeland als wenselijk wordt gezien.

Syntus B.V.
Openbaar vervoerbedrijf Syntus B.V. is opgericht op 28 mei 1999 en exploiteert zowel treinen als bussen in een geïntegreerd multimodaal vervoerconcept. Syntus exploiteert de spoorlijnen Arnhem-Winterswijk, Zutphen-Winterswijk en Zutphen-Hengelo-Oldenzaal en de op deze spoorlijnen aansluitende buslijnen. Tevens exploiteert Syntus sinds 1 april 2005 de spoorlijn Tiel-Arnhem v.v. Syntus rijdt met nieuwe Light-trains en moderne lagevloerbussen. Treinen en bussen rijden niet parallel aan elkaar, maar sluiten op elkaar aan. Eén vervoerbewijs is geldig in zowel trein als bus. Een groot gedeelte van het personeel is multimodaal inzetbaar en functioneert gecombineerd als treinmachinist, buschauffeur en service- & controlemedewerker. Syntus heeft op dit moment in de Achterhoek en Twente 430 personeelsleden in dienst.