Socialistische Partij

Nederlanders betalen te veel afvalstoffenheffing

25-10-2007 * SP Tweede Kamer leden Poppe en Jansen stelden vandaag vragen over de verwijderingsbijdrage voor elektrische apparaten aan minister Cramer van Milieu. Naar schatting betalen we al drie jaar lang jaarlijks vijf tot tien miljoen euro te veel aan afvalstoffenheffing. Dit bedrag hebben de gemeentelijke reinigingsdiensten nodig voor het inzamelen, sorteren en opslaan van elektronicaproducenten. Eigenlijk moeten producenten van elektrische apparaten dit betalen uit de inkomsten van de verwijderingsbijdrage. Maar omdat die dit weigeren, rekenen gemeenten de kosten nu aan ons door. Poppe: 'Dit betekent dus dat we twee keer voor de verwijdering betalen, eerst de verwijderingsbijdrage bij aankoop en later nog eens via de afvalstoffenheffing. Dat is op zijn minst één keer te veel'.

De producenten zijn sinds 2004 verplicht de kosten voor het inzamelen, sorteren en opslaan van elektrische apparaten in de gemeentelijke 'milieustraten' te betalen, maar weigeren met geld over de brug te komen. De producenten, verenigd in de brancheorganisaties NVMP en ICT Milieu, bestrijden dat ze verplicht zijn hieraan mee te betalen. Poppe 'Ik heb de minister gevraagd de wet op dit punt nog eens goed uit te leggen want blijkbaar zijn die regels niet duidelijk genoeg. Ik reken er op dat de VROM Inspectie daarna zal toezien op naleving en dat de burgers hun geld terugkrijgen'.

De verwijderingsbijdrage is ingesteld om de kosten voor verwijdering te kunnen betalen van afgedankte apparaten die zijn verkocht voor augustus 2005. De bijdrage mag tot 2011 worden geheven. Daarna moeten de producenten de verwijderingskosten verrekenen met de aanschafprijs. Om ook na 2011 de verwerking van afgedankte apparaten van voor 2005 te kunnen betalen moet een soort reservepotje opgebouwd worden. Inmiddels hebben de producenten daar zo'n 175 miljoen euro in opgepot. Dat is volgens de ciritci ruim voldoende om al die apparaten te verwijderen. 'Geld is er dus zat', zegt Poppe, 'ik ben het dan ook eens met iedereen die vindt dat ook die verwijderingsbijdrage nu al afgeschaft kan worden. We hebben nu met zijn allen wel genoeg meebetaald aan de verantwoordelijkheid van de producenten'.

Naast de burger lijkt ook het milieu de klos. Door de halsstarrige houding van de producenten kiezen de gemeenten steeds vaker zelf voor de lucratieve handel met schroothandelaren. Daarmee verdienen de gemeenten nog iets terug van de kosten. Deze handel is echter moeilijker te controleren. Zo kunnen de afgedankte producten alsnog eindigen op de afvalstorten van Afrika. Poppe:'Dit toont wat mij betreft aan dat marktwerking in de afvalverwerking niet goed werkt. Bedrijven komen er nu te gemakkelijk mee weg. De minister zal zich steviger op moeten stellen en harde sancties moeten opleggen bij het niet nakomen van afspraken en wetten'.