Gerechtelijke organisatie

16 jaar gevangenisstraf voor o.a. moord op schoonmoeder en poging tot moord op vrouw en neef

Den Haag, 25 oktober 2007- Het Gerechtshof `s-Gravenhage heeft vanmiddag in hoger beroep 16 jaar gevangenisstraf opgelegd aan de man die in september 2005 in Sas van Gent zijn schoonmoeder met een geweerschot om het leven heeft gebracht. Het hof heeft ook poging tot moord op zijn vrouw en een neef bewezen geacht, alsmede bedreiging en belaging.

De Rechtbank Middelburg had de man voor deze feiten (waarbij het feit ten aanzien van de neef evenwel als poging doodslag werd gekwalificeerd) een gevangenisstraf van 15 jaar opgelegd, na een eis van levenslang.

In hoger beroep heeft het Openbaar Ministerie (OM) primair een gevangenisstraf van 15 jaar en Terbeschikkingstelling met dwangverpleging gevorderd, subsidiair een gevangenisstraf van 19 jaar. Het OM baseerde zich daarbij primair op rapportage van gedragskundigen, die rapporteerden dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar moet worden geacht en die adviseerden hem TBS met dwangverpleging op te leggen.

Het hof heeft bij zijn beslissing in aanmerking genomen dat de persoonlijkheidsproblematiek van de man slechts in beperkte mate van invloed was op zijn wilsvrijheid ten aanzien van zijn handelen, zoals het Pieter Baan Centrum -anders dan eerdergenoemde gedragskundigen- heeft gerapporteerd. Voor TBS heeft het hof daarom geen aanknopingspunten aanwezig geacht.

Bij de ernst van de feiten past naar het oordeel van het hof de opgelegde langdurige gevangenisstraf.

LJ Nummer

BB6495

Bron: Gerechtshof 's-Gravenhage Datum actualiteit: 25 oktober 2007 Naar boven